Teraju ih, ali Hrvati prave ozbiljan korak ka EUR

S obzirom da Hrvatska neće preuzeti ključne fiskalne odredbe iz poglavlja III. iz tzv. Fiskalnog pakta, taj ugovor prvi je ozbiljan korak na putu prema evru.

Region

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2018.

14:10

Teraju ih, ali Hrvati prave ozbiljan korak ka EUR
Foto: Thinkstock

To smatraju u Institutu za javne financije (IJF).

"Prihvatanjem Zakona u Saboru ostvariće se prvi pravni preduslov približavanja Hrvatske europodručju i monetarnoj uniji. Kako fiskalni deo ugovora predviđa da strukturni budžetski manjak, članica s dugom višim od 60 odsto BDP-a, ne sme preći 0,5 posto BDP-a, Hrvatska mora do pristupanja europodručju (kada prestaje da važi pravo izuzeća) intenziviranju fiskalne konsolidacije i sprovođenju najavljenih strukturnih reformi", stoji u najnovijem aktualnom osvrtu koji potpisuju Anto Bajo iz IJF-a i Davor Galinec iz HNB-a.

Podsetimo, Vlada je prilikom predstavljanja strategije uvođenja evra krajem oktobra najavila potpisivanje Fiskalnog pakta, međunarodnog Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Najavu su pozdravili stručnjaci smatrajući da će Pakt biti neprocenjiv instrument za ozbiljniju konsolidaciju javnih finansija i kontrolu fiskalnih apetita pojedinih društvenih grupa.

Međutim, na zadnjoj sednici pre Božića Vlada je pokrenula ratifikaciju ugovora uz izuzeće ključnog III. poglavlja koje zemlje potpisnice tera na racionalnije trošenje novca poreskih obveznika i smanjenje duga.

Na kraju, jedino čega se Hrvatska obvezala da se pridržava bitće da dva puta godišnje učestvuje na sastancima čelnika zemalja evrozone, barem do uvođenja evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: