Hrvatskom odzvanja: Šta dalje...

Nakon teme dana u Hrvatskoj da su izgubili arbitražu u slučaju INA-MOL, postavlja se pitanje koliko bi mogao da košta otkup naftne kompanije Ine od Mađara.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2016.

15:44

Hrvatskom odzvanja: Šta dalje...
Foto: Thinkstock

Postavlja se i pitanje na koji način bi Hrvatska mogla da nađe novac za to, kao i koji su tačno detalji odluke Arbitražnog suda u Ženevi gde je Hrvatska izgubila spor s Molom.

"Donešena je jedna državnička, strateška odluka. Donešena je zrelo. Možda je trebalo već pre početi razgovore sa Molom o modalitetima izlaska", rekao je naftni stručnjak Davor Štern komentarišući odluku Vlade o kupovini udela MOL-a u Ini.

Kaže da sada treba početi sa jednom snažnom diplomatskom aktivnošću, da bi se na miran i dobar način izašlo iz ove situacije. Smatra da za celi proces treba 3 do 6 meseci, s tim da Hrvatska treba da angažuje dobre savetnike.

Kako kaže, dobro je da se Hrvatska koncentriše na svoju energetsku budućnost, da koristi resurse koje ima, naglašavajući veliku vrednost Hrvatske - znanje, koje će dati podstrek jednoj boljoj, savremenijoj Ini.

Bivši ministar privrede i predsednik HNS-a Ivan Vrdoljak objasnio je da je pokretanje arbitraže bio nužan korak, kao odgovor na arbitražu Mola koja je na sudu u Vašingtonu. Iako će gubitak parnice biti skup za RH, rekao je da je za to kriva "malicioznost" hrvatske politike.

U medijima su se pojavljivali naslovi o tome koliko RH plaća svoje advokate, dok je Mađarska svoje plaćala 4 do 5 puta više.

"Odluku smo primili s oduševljenjem", rekao je Predrag Sekulić iz sindikata "Nova solidarnost". "O tome što MOL radi Ini govorili smo 4, 5 godina. Nadamo se da će ova agonija završiti. Pozivamo na razum i uključivanje naftnih stručnjaka i svih drugih kako bi proces završili", dodaje Sekulić.

Peđa Grbin, potpredsednik SDP-a, rekao je između ostalog da se u slučaju otkupa MOL-ovog udela radi sigurno o više od 10 milijardi kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: