Region

Sreda, 28.09.2011.

09:25

Crnogorski autoput “megalomanski“

Evropska investiciona banka je pristala da finansijski podrži gradnju prioritetne deonice autoputa Bar-Boljare, dok je ceo projekat ocenila kao megalomanski.

Izvor: B92, Dan

Default images

U cilju pojeftinjenja projekta, procenjene vrednosti oko tri milijarde evra, EIB je spremna da podrži izgradnju tri trake na prioritetnoj deonici Podgorica - Mateševo, dok bi se za gradnju još tri trake čekala neka bolja vremena.

Prema informacijama podgoričkih medija, u EIB su izvorni projekat autoputa kroz Crnu Goru, koji im je dostavila vlada, ocenili kao megalomanski.

Za evropske bankare bilo je neprihvatljivo da se godišnji bruto domaći proizvod, koji je za prošlu godinu bio 3,2 milijarde evra, uloži u jednu saobraćajnicu.

EIB je prepoznala interes da obezbedi finansijsku "injekciju" za deonicu prema Mateševu, računajući na planiranu gradnju četiri hidrocentrale na Morači, kao i na dugoročnu valorizaciju hidropotencijala severa koja trenutno iznosi mizernih 17 procenata.

U slučaju da EIB pruži finansijsku podršku za izgradnju autoputa "radiće se po njihovim pravilima i procedurama", uključujući i zajednički izbor najboljeg ponuđača za taj posao, dok je resorni ministar Andrija Lompar prošle sedmice najavio da bi autoput mogao biti zamenjen brzim putem.

Sekretar Ministarstva saobraćaja Zoran Radonjić kaže da će EIB odrediti i platiti konsultanta, koji će proceniti hoće li Crna Gora dobiti autoput, brzi put ili magistralu.

“Ono u šta smo mi čvrsto ubeđeni jeste izgradnja punog profila autoputa, jer zato postoje vrlo jaki argumenti, a to su fizibiliti studije i analize koje su radile najrenomiranije svetske kompanije”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: