U Svilajncu otvorena savremena klanica

Za stočare Resave i Svilajnca danas je u Svilajncu, svečano puštena u rad savremena klanica.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.01.2018.

16:01

U Svilajncu otvorena savremena klanica
Foto: Thinkstock

Ona će služiti i za dualno obrazovanje učenika ovdašnje Poljoprivredno - veterinarske škole, mesarskog smera.

Svečanom otvaranju prisustovali su najviši funkcioneri lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Predragom Milanovićem. Klanica je uređena, opremljena i puštena u rad u saradnji Skupštine opštine i preduzetnika Slaviše Nikolića a nije bila u funkiciji od 2003.godine. Površine je 1.000 kvadratnih metara, savremeno opremljena, kapaciteta 20 junadi, 50 ovaca i koza i 100 tovljenika nedeljno.

Otvaranjem klaonice stočari Svilajnca, koji su poslednjih godina lideri u stočarstvu Srbije i osvajači najvećih priznanja na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, za junice i krave simentalske pasmine, imaće siguran plasman stoke, i po povoljnijim cenama, rečeno je na otvaranju "Ova zgrada je dugo stajala, izgubila dozvolu za rad i opremu i Skupština opštine je donela odluku da se stavi u funkciju. Objekat je renoviran potpuno, kupljena nova oprema, Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu dali dozvolu za rad", rekao je Milanović novinarima.

Za opštinu je važno da će u ovoj klanici biti uposleni ljudi, plaćaće porez, a druga stvar, bitna što će učenici Poljoprivredno veterinasrke škole ovde obavljaju praksu. Klanica ima validne majstore koji ih mogu voditi, a neki će od njih ovde nači i zaposlenje, istakao je Milanović. Otvaranje klanice je i jedan od mnogih mera opštine kojima se pomaže stočarstvo u Svilajncu i Resavi. Svilajnac je najbolja opština u Srbiji po stočarstvu, dodao je Milanović.

"Imali smo problema, kome ljudi da prodaju tele, dali prekupcima ili nakupcima od kojih su često ucenjeni i koji im ostaju dužni, dakle problem da prodaju, problem da naplate i više toga u Svilajncu neće biti", rekao je Milanović. Ova firma sve što preuzme će i platiti, istakao je Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: