BiH je "crna rupa", ko bi tu ulagao

Predsednik NVO Inicijativa za evropsku stabilnost Gerald Knaus kaže da "vlasti BiH bez odlaganja treba da predaju zahtev za status kandidata za članstvo u EU".

Izvor: Tanjug, Dnevni avaz

Sreda, 07.01.2015.

11:48

Default images
Foto: Freeimages

Prema njegovim rečima, to bi otvorilo vrata za istinske debate i reforme, navodeći da suštinski problemi BiH nisu ustavni ili nacionalni, već društveno-ekonomski.

"U sektoru zapošljavanja imate katastrofu. Od stotinu radno sposobnih, radi manje od 20 ljudi, broj penzionera skoro da se izjednačio s brojem zaposlenih. Broj starih nadmašio je broj mladih. Sve je to zlokobna kombinacija", kazao je Knaus.

Istakao je da je decenijama gomilano radničko nezadovoljstvo buknulo, i da niko ne želi da investira u državu u kojoj radnici prete da će napasti političare, zapaliti zgrade ili fabrike.

"Da bi BiH počela da se čupa iz crne rupe u koju tone, treba novih radnih mesta", rekao je Knaus i istakao da BiH mora početi da proizvodi i izvoziti robu, za šta su potrebne investicije i kvalitetna radna snaga.

"Dok svi pričaju o presudi Sejdić - Finci ili dok Dodik sanja san koji se nikada neće ostvariti - nezavisnost Republike Srpske, koliko je novih radnih mesta otvoreno i istinskih problema rešeno?", kazao je Knaus.

On je poručio vlastima u BiH da treba da razgovaraju o tome kako da dovedu investitore koji ulažu u države regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: