Spas ekonomije u zatvorenicima?

Najbogatija Australijanka Đina Rajnhart smatra da bi zatvorenici mogli da reše problem manjka radne snage u njenoj zemlji.

Izvor: B92

Nedelja, 08.09.2013.

13:20

Default images

Rajnhartova predlaže da se nenasilnim zatvorenicima ponudi da plate za izlazak iz zatvora i postanu radnici koji bi državi plaćali porez, prenosi portal Business.hr.

Naslednica rudnika Henkok istakla je u kolumni za jedan australijski časopis da je toj zemlji potreban veći broj radnika jer stanovništvo stari. Ona smatra da bi povratak kriminalaca u radnu snagu ojačao prihode od poreza.

"Neka plate da izađu iz zatvora ili da u njega ne uđu i neka budu deo radne snage koja će plaćati poreze", napisala je Rajnhartova.

Ona je ukazala da se sličan sistem koristi u američkoj državi Teksas i da se pokazao kao humaniji, štedljiviji i uspešniji način za rešavanje pitanja nenasilnih zatvorenika.

Multimilijarderka, koja često oštro kritikuje vladu zbog prekomerne potrošnje, ni ovog puta nije "ostala dužna" vlastima.

"Koliko bi se novca prikupilo za osnovne usluge ukoliko bi se umetnički predmeti i dekoracija iz vladinih kancelarija, koje plaćaju poreznici, prodala", napisala je Rajnhartova.

Bogatašica, čija se imovina procenjuje na 17 milijardi dolara, prošle godine je poručila Australijancima da manje piju, puše i da se manje druže, a da više rade.

Ona je, takođe, upozorila da Australija postaje preskupa za multinacionalne kompanije koje mogu da angažuju radnika za dva dolara dnevno u Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: