Rehabilitacija HE "Zvornik"

Potpisan ugovor vredan 63,7 miliona evra za rehabilitaciju hidroelektrane "Zvornik", kojom će biti omogućena veća proizvodnja struje i duži radni vek centrale.

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

17:12

Default images

Ugovor su potpisali v.d generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović, direktor Privrednog društva "Drinsko-Limske hidroelektrane" Mijodrag Čitaković i predsednik borda direktora austrijske kompanije "Voith hydro" Leopold Heninger.

Obradović je rekao da je pre nepuna dva meseca zabeležena rekordna majska proizvodnja u toj hidroelektrani, a da će 2013. godina biti veoma uspešna za nju.

"'Zvornik' je jedna od najstarijih hidroelektrana i već dugo čeka na modernizaciju. Podmlađivanje ove HE veoma je značajno za elektroenergetski sistem. Posle revitalizacije, snaga će biti veća za čak 30 odsto u odnosu na postojećih 96 megavata. Snaga svakog od četiri agregata biće uvećana za 8,4, megavata, sa 24 na 32,4 megavata", rekao je Obradović.

Dodao je da će po završetku modernizacije, "Zvornik" dobiti novih 33,6 megavata, što je više nego da je ugrađen dodatni, peti agregat.

Proizvodnja električne energije biće veća za čak 70 miliona kilovat-sati godišnje i dostići će 550 miliona kilovat-sati.

Procedura izbora izvođača radova sprovedena je pod "budnim okom" nemačke razvojne KfW banke, koja kreditom od 70 miliona evra finansira taj projekat, a "Voith hydro", kompanija poznata po projektovanju i izvođenju radova u hidroelektranama, izabrana je kao najbolji i najpovoljniji ponuđač, dodao je Obradović.

Čitaković je podsetio da je prvi agregat u hidroelekrani "Zvornik" pušten daleke 1955. godine i da je ona do sada radila dobro.

"Došle su godine kada treba da se izvrši revitalizacija posle toliko godina i to će se učiniti uz pomoć kredita nemačke razvojne KfW banke u iznosu od 70 miliona evra", rekao je on Tanjugu.

Kako je naveo, revitalizacijom će se istovremeno postići tri cilja: povećati snaga za 30 odsto, proizvodnja za 70 miliona kilovat sati godišnje, a biće produžen i radni vek hidroelektrane za 30 do 40 godina.

Takođe će se smanjiti i troškovi održavanja, jer će biti omogućena nova oprema sa boljim tehničkim karakteristikama i materijalima i tehnologijom.

U Privrednom društvu "Drinsko-Limske hidroelektrane", u poslednjih 10 godina obavljena je revitalizacija Elektromorave Čačak, u septembru će biti završena revitalizacija HE Bajina Bašta, a nakon toga i revitalizacija HE "Zvornik" koja će trajati četiri godine.

Svake godine biće urađen po jedan agregat, a nekoliko meseci biće potrebno da se uradi fizički model i završe ispitivanja i pripreme da bi se otpočeli radovi na gradilištu.

Predsednik borda direktora kompanije "Voith hydro" Leopold Heninger, rekao je da je veoma zadovoljan što je kompanija dobila taj posao, a posebno zbog toga što u HE "Zvornik" već skoro 60 godina rade dva "Voith" agregata.

On je takođe rekao da se nada i daljoj uspešnoj saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: