Za penzionere nema kamate

Najstariji građani Srbije prethodnih meseci među poželjnijim klijentima ovdašnjih banaka. Krediti se daju i do 75. godine, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

21:04

Default images

Penzioneri u Srbiji donedavno nisu mogli ni da podignu kredit, ako su stariji od 65 godina. A sada se banke utrkuju koja će da privuče više, od ukupno 1,7 miliona mogućih klijentata, koliko ima penzionera u našoj zemlji.

Takođe, sve češće zajmovi u bankama mogu da se podignu i sa 74 godine starosti, ali moraju da se vrate sa navršenih 75 godina života.

Sosijete ženeral banka u ponudi ima pozajmice za penzionere bez dinara kamate. Jedini uslov je da se mesečna primanja prebace na račun u ovoj banci. Odmah potom, klijent može da računa na kredit od 30.000 dinara, koji vraća u narednih šest meseci, kroz fiksne rate od 5.000 dinara. Jedini trošak je menica od 50 dinara, i izveštaj Kreditnog biroa od 246 dinara.

"Broj penzionera koji žive u Srbiji približava se broju zaposlenih, te bi svaka banka koja bi zanemarila ovaj segment stanovništva izostala sa velikog dela tržišta", objašnjava, za „Novosti“, Miroslav Rebić, član izvršnog odbora Sosiejete ženeral banke.

"I pored činjenice da, iako redovna, njihova prosečna primanja nisu visoka, penzioneri su veoma disciplinovani i imaju naviku da obaveze namiruju na vreme. To ih čini izuzetno poželjnim klijentima, posebno ako imamo u vidu i da su izuzetno lojalni kada pronađu banku koja na odgovarajući način izlazi u susret njihovim potrebama."

Banka Inteza, takozvane „senior keš kredite“, namenjene penzionerima od 55 do 74 godine starosti, uvela je još sredinom 2011. godine. Zajam je dinarski, kamata je nepromenljiva i iznosi 23 odsto, što znači i da su rate fiksne.

Pa se na pozajmljenih 100.000 dinara na tri godine, mesečno vraća 3.761 dinar, a na 200.000 dinara, rata iznosi 7.522 dinara. Jedini dodatni trošak ovde je menica od 50 dinara. Ne plaća se obrada zahteva niti upit u Kreditni biro, a korisnik je sve vreme otplate osiguran polisom životnog osiguranja. Kredit mogu da dobiju i oni koji ne primaju penziju preko računa u Banci Inteza.

Unikredit banka takođe odobrava posebne zajmove penzionerima, na rok do pet godina, a maksimalna starost u trenutku dospeća poslednje rate je 75 godina. Kamata može da bude i fiksna (20 odsto), i promenljiva, ali je osnovni uslov da se penzija prebaci na račun u ovoj banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: