Kinezi grade i "moravski koridor"

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović kaže da je započela pregovore sa Kinezima o izgradnji tzv."moravskog koridora".

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

12:35

Default images

Taj koridor se odnosi na regionalni autoput Pojate - Preljina, koji će biti dugačak oko 110 kilometara.

Kalanović, koja je na čelu pregovaračkog tima za utvrdjivanje izvodjačkog ugovora, kaže da će taj posao biti najverovatnije poveren kineskoj kompaniji "Putevi i mostovi" (China road and bridge corporation), koja već gradi u Beogradu most preko Dunava između Zemuna i Borče.

Kalanović je istakla da će Srbija dobiti od Kineza do sada najpovoljniji kredit za realizaciju tog projekta, koji bi trebalo da bude na 18 godina sa veoma niskom i fiksnom kamatom.
"Cena će biti najeftinija i najpovoljnija za našu zemlju u to budite sigurni", naglasila je ministarka dodajući da se o finansijskim uslovima pregovara sa kineskom Eksim bankom.

Konačno imamo uslove da počinjemo pregovore oko početka realizacije tog autoputa. Formiran je pregovarački tim i mi u narednim danima menjamo dokumentaciju i pregovori se spuštaju na nivo eksperata, sa jedne strane oko utvrdjivanja cene i definisanja izvodjačkog ugovora i sa druge strane oko finansijskih uslova, rekla je ona.

Na tom području živi više od pola miliona stanovnika Srbije i "moravski koridor", kako je rekla, povezaće koridore 10 i 11 odnosno autoput Beograd - Niš i budući autoput od Beograda do granice sa Crnom Gorom.

Kalanović je kazala da će ona biti na čelu međuresornog pregovaračkog tima za autoput Pojate - Preljina, a da će ministar gradjevine Velimir Ilić biti na čelu pregovaračkog tima za gradnju Koridora 11, koji je od nacionalnog značaja. Ministarka je navela da će autoput Pojate - Preljina, koji će povezati tri velika grada - Čačak, Kraljevo i Kruševac, biti klasičan autoput sa šest traka. Ona je istakla da je to jedan od najznačajnijih poljoprivrednih i industrijskih regiona u Srbiji.

"Prvi rezultati pregovora su da je reč o projektu koji će biti finansiran po sličom modelu kao most Zemun Borča, u okviru sporazuma koji je Srbija napravila sa Kinom pre nekoliko godina i koji podrazumeva tehničku saradnju dve zemlje u vezi sa razvojem infrastrukturnih projekata", kazala je ministarka. U ovom trenutku Ministarstvo finansija pregovara, prema njenim rečima, sa Eksim bankom Kine o uslovima kredita i prve najave su da će to biti jedan od najpovoljnijih kredita koje je Srbija ikada dobila za realizaciju infrastrkturnih projekata.

Ona je podsetila da je je za most Zemun - Borča sa 27 kilometara saobraćajnica ugovorena fiksna cena od 170 miliona evra, koja može da se poveća samo 10 odsto, zbog eventualnih naknadnih radova.

Kalanović je dodala da će gradnja autoputa Pojate - Preljina biti realizovana u okviru paketa projekta koje Kina namerava da finansira u Jugoistočnoj Evropi sa 10 milijardi evra, a koordinator za sve srpske projekte je ministar prosvete Žarko Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: