Država privredi vraća 4,5 mlrd. RSD

Vlada će u narednih desetak dana usvojiti uredbu kojom se rokovi plaćanja ograničavaju na 60 dana, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

01:55

Default images

Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, navodi da će time republički organi privredi vratiti dug od 4,5 milijardi dinara.

Ovako brza reakcija države nema nikakve veze sa najavom Unije poslodavaca da će bojkotovati plaćanje PDV-a jer nadležni ne izlaze u susret njihovim zahtevima, objašnjava on.

NIkezić naglašava da "ova uredba nije rezultat pritiska, već je to normalan sled događaja, reč je o meri koju smo najavljivali poslednjih nekoliko meseci i koja predstavlja usklađivanje domaće sa evropskom regulativom". Tokom krize privrednici su nebrojano puta ponovili kako ih muči nelikvidnost, a da je u situaciji kada svako svakom duguje država kolovođa u tom vrzinom dužničkom kolu. Zbog toga su predstavnici raznih udruženja nekoliko puta isticali da prilikom rešavanja ovog problema država mora da počne od svog dvorišta.

Ograničavanje rokova plaćanja našlo se gotovo na svakom od antikriznih predloga koji su u poslednjih nekoliko godina iz raznih udruženja privrednika stizali u Nemanjinu ulicu.

Stručnjaci Ministarstva finansija napravili su analizu državnih dugovanja privredi i, prema rečima Dušana Nikezića, ne može se reći da je država kolovođa u dužničkom kolu. On navodi primer republičkih javnih preduzeća čija su potraživanja čak četiri puta veća nego dugovanja.

"Prema našim podacima, privreda i stanovništvo javnim preduzećima duguju 120 milijardi dinara, dok javna preduzeća njima duguju 30 milijardi dinara. Zajedno sa predstavnicima privrede, moraćemo da nađemo način kako ćemo te dugove namiriti", kaže Nikezić.

Zbog toga će se uredba o ograničenju rokova plaćanja budžetskih korisnika prema privredi na 60 dana odnositi samo na republičke organe, odnosno centralnu kasu.

"Reč je o dugovanjima od 4,5 milijardi dinara. To je, dakle, novac koji će republički organi vratiti privredi. Iz ugla budžeta, to nije nikakav dodatni trošak", ističe Nikezić i objašnjava da to predstavlja tek 0,15 odsto bruto domaćeg proizvoda.

On kaže i da će "uredba predviđati i sankcije za republičke organe koji u predviđenom roku ne budu izmirili svoje obaveze. Jer, bez kazni takva odluka države ne bi imala nikakvog smisla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: