Rusi neće rokove i eko-standarde?

Kompanija SMR traži, prema dokumentu privatizacionog savetnika, ukidanje rokova za plaćanje cene za kupovinu RTB Bor i ublažavanje ekoloških standarda, saznaje Beta.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.04.2008.

15:01

Default images

U dokumentu privatizacionih savetnika, koji čine firme CAIB, Diloit i Harisons, SMR zahteva ukidanje prava Ministarstva za zaštitu životne sredine da kontroliše zagađenje iz Topionice bakra.

Borski ekolozi su povodom toga upozorili da će Vlada Srbije snositi odgovornost za zdravlje stanovnika Bora i okoline ukoliko pristane na uslove SMR-a.

Zakon o zaštiti životne sredine Srbije obavezuje sva preduzeća da do 2015. godine usklade svoje poslovanje i ispuštanje gasova i otpadnih voda usklade sa Evropskim standardima i zakonima, i SMR bi morao da se pridržava toga, rekao je stručnjak za ekologiju koji je želeo da ostane anoniman.

On je naveo da RTB sada plaća nadoknadu za zagađenje životne sredine i da je prošle godine na ime toga uplatio 19 miliona dinara koji se usmeravaju u lokalne i državne ekološke fondove.

SMR zahteva i da se ukine rok od četiri godine koji je ostavljen za modernizaciju Topionice bakra, najvećeg zagađivača u ovom delu Balkana, i da taj rok bude neograničen.
Privatizacioni savetnik u dokumentu napominje da SMR zahteva da bude oslobođen odgovornosti u slučaju da ne ispuni obaveze iz Akcionog plana za zaštitu životne sredine i da bez naknade koristi zemljište u državnoj svojini.

U dokumentu se upozorava da je SMR predložio izmene uslova kupovine za koje je Agencija za privatizaciju propisala da se ne smeju menjati.

Među njima je i zahtev SMR-a da se izbrišu svi rokovi za uplatu kupoprodajne cene RTB-a i da ruska firma ne snosi nikakve posledice ukoliko uplatu ne obavi u predviđenom roku.

Upozorava se i da SMR, koji posluje u sastavu Bejzik Elementa biznismena Olega Deripaske, zahteva da Srbija i Agencija za privatizaciju snose neograničenu odgovornost u slučaju neizvršenja posla, a da se SMR-u vrati licitaciona garancija prilikom potpisivanja ugovora čime bi sve obaveze SMR-a ostale neobezbeđene.

Privatizacioni savetnici upozoravaju i da SMR nema solidarno odgovornog garanta za obaveze po ugovoru, što je bio neophodan uslov kako bi se ovaj ponuđač smatrao kvalifikovan na tenderu.

Članovi Odbora za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bora jednoglasno su juče odbili zahtev austrijskog Ateka, prvorangiranog na tenderu, da se rok za uplatu novca za kupovinu RTB-a produži do 7. maja.

Vladi Srbije preporučeno je da donese odluku o započinjanju pregovora sa drugoplarisanim na tenderu, SMR-om. Ovo je bio drugi tender za RTB Bor, a prvi je poništen, jer rumunski Kuprom ni u dodatnom roku nije uplatio ugovorenu cenu.

Dinkić: SMR mora da popravi ugovor, ako hoće RTB Bor

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da SMR jeste ponudio više novca za investicije, ali i loš ugovor, koji mora drastično da se popravi ukoliko drugorangirani želi da dođe do zaključenja tog ugovora.

„Ukoliko je drugorangirani zainteresovan za Bor moraće najpre da produži rok licitacione garancije jer ona ističe u ovom mesecu. To je ona garancija na 10 miliona dolara koju ćemo zadržati od Ateka, takvu mora istu da nam produži SMR i takođe mora da promeni svoj predlog da ne garantuje za ekološke štete u Boru“, naveo je on.

Dinkić je objasnio da SMR mora da se strikno drži pravila za zaštitu životne sredine i da pruži ozbiljne garancije da će graditi novu topionicu.

„Osnova novog trendera je bila da pronađemo strateškog partnera koji je u stanju da izgradi novu topionicu, da modernizuje opremu i na taj način da sigurnost RTB Boru u narednom periodu. Videćemo da li je SMR to u stanju. Atek se pokazao očito kao neko ko nije sposoban da to realizuje iako ne sporim nameru i da li su imali dobru želju. Ali namera je jedno a mogućnosti drugo“, naveo je on.

Dinkić je dodao da će SMR-u biti upućen poziv da pregovara o kupovini RTB-a i dodao da se nada da će ta kompanija popraviti svoju ponudu. "Ponuda za sada nije prihvatljiva, ali očekujem da će ona u pregovorima biti popravljena, kao i da će SMR produžiti rok licitacione garancije", naglasio je Dinkić.

Na pitanje šta se može očekivati od SMR-a, imajući u vidu da Deripaska kao vlasnik KAP-a u Podgorici nije ispunio ništa od predviđenih investicija, Dinkić je kazao da ne bi trebalo generalizovati investitore i da je svaki slučaj za sebe.

Deripaska ima šansu da pokaže da može. Dobiće tu šansu. Da li će biti u stanju da je iskoristi i da li želi da je iskoristi to je ono što ćemo videti. Ukoliko se sklopi sa SMR-om ugovor, biće takav da štiti Srbiju. Ne može biti sa SMR-om ugovor drugačiji od onog sa Austrijancima, a onda se on mora poštovati. Dakle, tražićemo i garancije za poštovanje ugorova", kazao je on.

"Ukoliko Deripaska želi ozbiljno da ulaže u Bor mora ozbiljno da popravi ugovor. On to može, on ima novca. Da li hoće i želi to ćemo videti“, dodao je ministar ekonomije.

Atek sumnja u ponudu SMR-a, u Boru traže njenu dopunu

Kompanija Atek saopštila je da druga ponuđena opcija u procesu privatizacije RTB Bor, ruski SMR, vodi u neizvesnost budućnosti RTB-a. "Pored toga, pre svega je diskutabilno da li je kompanija SMR uopšte ispunila početne uslove da se kvalifikuje na tenderu", navela je ta kompanija.

Vlasnik Ateka je, takođe, najavio da će uložiti žalbu ako srpska vlast pruži mogućnost ruskom SMR-u, čiji je vlasnik Oleg Deripaska, da kupi RTB Bor jer seta kompanija nije pridržavala obavezujućih tačaka na tenderu i najavljuje da će uložiti žalbu ukoliko srpska vlast ruskoj kompaniji bude dala mogućnost za realizaciju ovog posla.

Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB Bor Miodrag Conić takođe smatra da ruski ponuđač mora da ispuni određene uslove. "Jedino je moguće sa njim nastaviti pregovore ukoliko se pre toga izjasni da li odustaje od izmena kupoprodajnog ugovora koje su suprotne zakonima i na štetu države", kazao je Conić.

SMR treba da dostavi i valjanu licitacionu garanciju i podnese dokaze da će za preuzete obaveze, ukoliko dođe do zaključenja ugovora s njim, garantovati njegova kompanija "Bazni element" Olega Deripaske. Conić je naglasio i da će SMR, ako pregovori otpočnu, morati da ponudi sve ono što je u pregovorima sa prvorangiranim Atekom već ispregovarano.

Predsednik sindikata Nezavisnost RTB Bor Rudolf Navijalić ocenio je da će u pregovorima sa drugoplasiranim ponuđačem na tenderu biti problema u samom startu. "Oni će morati prvo da se odreknu svojih zahteva koji nisu u skladu sa našim zakonodavstvom i tek tada može da se uđe u pregovore sa njima", rekao je Navijalić.

"Oni praktično ne žele da preuzmu radnike koji su bolesni, već žele zdrave radnike što je potpuni nonsens u sredini koja je decenijama zagađivana. Ono što se njima posebno zamera je što žele da uđu u RTB, a da nemaju nikakvu odgovornost, ni kada su u pitanju investicije, ni kada je u pitanju zaštita sredine i remedijacija zemljišta", objasnio je Navijalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: