Nemcima cene od 1949. nisu rasle brže: Za 12 meseci skuplje 132,2 odsto

Proizvođačke cene u Nemačkoj drže vrtoglavi tempo poskupljenja, pa su u septembru vile za 45,8 odsto više nego 12 meseci ranije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2022.

17:56

Nemcima cene od 1949. nisu rasle brže: Za 12 meseci skuplje 132,2 odsto
Foto: Depositphotos/racorn

U avgustu i septembru je zabeležen najbrži godišnji rast proizvođačkih cena od početka merenja 1949. godine.

Glavni motor poskupljenja i dalje je cena energije, koja se za 12 meseci sa 132,2 odsto više nego udvostručila. Uz to su, delom opet zbog energenata, snažno poskupeli i poluproizvodi, investiciona i potrošna dobra.

Bez energije u računici, proizvođačke cene su u septembru poskupele za 14 odsto godinu-na-godinu, saopštio je savezni zavod za statistiku.

Ekonomista Komercbanke Ralf Zolvin ocenjuje da je ta bazična stopa dobar znak, jer nagoveštava popuštanje uzgona cena.

Zolvin to pripisuje višemesečnom mirovanju cene poluproizvoda, dodajući da se nada izvesnom popuštanju pritiska na proizvođačke cene u narednih nekoliko meseci.

Te cene su od avgusta do septembra skočile više nego što su ekonomisti prognozirali, za 2,3 umesto 1,5 odsto. Inače, mesečni skok od 7,9 odsto između jula i avgusta je novi rekord.

Proizvođačke cene reflektuju inflacioni pritisak na nivou proizvodnje, odnosno cene po kojima proizvođači prodaju svoje produkte.

One se smatraju ranim indikatorom inflacije, jer se po pravilu prelivaju na cene u maloprodaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: