Svečano otvoren "Baltik pajp"

U mestu Goleniovu, u Poljskoj, danas je održana svečana ceremonija otvaranja gasovoda "Baltik pajp".

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2022.

16:41

Svečano otvoren
Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

Time je ozvaničen kraj izgradnje te ključne rute za transport gasa iz Norveške preko Danske do Poljske i susednih zemalja, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije.

"Baltik pajp" će omogućiti uvoz do 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Norveške u Poljsku i transport tri milijarde kubnih metara gasa iz Poljske u Dansku.

Početak tranzita gasa preko tog cevovoda planiran je za 1. oktobar 2022. godine.

Projekat, koji je podržala Transevropska mreža za energiju, unapređuje diverzifikaciju snabdevanja gasom centralne i istočne Evrope i baltičkih država, otvarajući nove uvozne rute iz Severnog mora u Evropsku uniju, navodi se na sajtu EK.

"Baltik pajp" je projekat od zajedničkog evropskog interesa od 2013. godine i finansiran je sa oko 267 miliona evra sredstva EU preko Instrumenta za povezivanje Evrope, što je pomoglo da se završe neohodne pripremne studije i građevinski radovi.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson je izjavila da će ovaj gasovod imati dragocenu ulogu u ublažavanju trenutne energetske krize.

"Želela bih da čestitam poljskoj i danskoj vladi i operaterima prenosnog sistema što su realizovali ovaj projekat koji je važna prekretnica za infrastrukturnu politiku EU", rekla je Simson.

Portal Ofšor-Enerdži navodi da su ovaj projekat realizovali poljski operater gasnog prenosnog sistema Gaz-Sistem i njegov danski partner Enerdžinet.

Iz Enerdžineta su nedavno objavili da gasovod Baltik Pajp može da bude pušten u potpuni rad krajem novembra, što je više od mesec dana pre prvobitno planiranog roka puštanja 1. januara 2023.

Kako su objasnili, kovid-19, geopolitičke prilike u Evropi i vremenske neprilike su uticale na odlaganje dela građevinskih radova, tako da će gasovod od 1. oktobra biti operativan sa delimičnim kapacitetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: