Ljubljana "vapi" za novim stanovima: Srpski biznismen će iskoristiti priliku?

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića mogla bi da u narednim godinama idućih izgradi oko 500 stanova u Ljubljani.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2021.

10:01

Ljubljana
Ilustracija: Photology1971/Shutterstock

Projekat je prvobitno pre više od decenije planirala kompanija "Elekta Naložbe", koja je u vlasništvu sinova ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Ovaj gigantski projekt, nazvan "Garden City of Siberia", očigledno će se ipak realizovati nakon decenije mirovanja, piše ljubljanski "Finance".

Zemljište na kom bi mogao biti deo stanova poslednjih je godina nekoliko puta menjalo vlasnike zbog dugova "Elekte", ali je završilo u rukama kompanije "Monetik" koja je u vlasništvu Miodraga Kostića.

Deo zemljišta na kojem bi se moglo izgraditi novo naselje, međutim, bilo je u vlasništvu preduzeća "Baza Dante", koje je završilo u stečaju. Zemljište je stoga palo u vlasništvo Društva za upravljanje potraživanjima banaka, prenosi RTV Slovenije.

Interes Kostića za stanogradnjom u Ljubljani nikako nije slučajan. Ljubljana vapi za novogradnjom, već je neko vreme prisutan rast potražnje za stambenim nekretninama, kako za život, tako i za ulaganja i dalje iznajmljivanje, piše hrvatski T portal.

Prosečna cena stana u višestambenoj zgradi u Ljubljani lane je bila 69 odsto viša nego u Sloveniji i već je bila blizu granice od 3.000 evra po kvadratu.

Najviše cene su u analitičkom području centra, gde je medijana prošle godine iznosila 3.280 evra po kvadratnom metru. Cene u centru kretale su se od 2.000 evra za neobnovljene i loše održavane stare stanove do 6.500 evra po kvadratnom metru, koliko su koštala i dva stana od oko 100 četvornih metara u Vili Urbana. Većina stanova prodata je po ceni od 2.700 do 3.800 evra po kvadratnom metru.

Kostić je prošle godine preuzeo "Heta Asset Resolution" i time ojačao prisutnost na slovenskom tržištu, gde je, između ostalog, vlasnik Grand hotela Palas u Portorožu, većinski vlasnik Aerodroma Portorož i vlasnik Gorenjske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: