Evo ko može da dobije novi moratorijum na otplatu dugovanja

Najnoviji paket mera NBS, za razliku od prva dva moratorijuma, nije namenjen svima, već samo onima koji nisu u stanju da izmiruju svoje finansijske obaveze.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2020.

12:09

Evo ko može da dobije novi moratorijum na otplatu dugovanja
Foto: Darja Balšiæ

U ovu grupu spadaju i trudnice koje zbog kašnjenja refundacija plata preko Fonda nisu ostvarile prihod veći od 120.000 dinara za tri meseca, pišu "Novosti".

"Ako je lice u poslednja tri meseca po osnovu zarade primilo ukupno manje od 120.000, znači da je to lice u poslednja tri meseca ostvarilo prosečni neto mesečni prihod po osnovu naknade zarade ispod prosečne zarade u Srbiji. Dakle, tom licu bi, ako je ispunjen uslov prethodne urednosti u izmirivanju obaveza, banka bila dužna da odobri olakšice“, objašnjavaju u NBS.

Prethodna urednost u izmirivanju obaveza u konkretnom kontekstu podrazumeva da dužnik na dan 29. februara 2020. godine, kao ni u periodu od 12 meseci pre toga, nije bio u statusu neizmirenja obaveza u konkretnoj banci.

Građani i preduzeća već mogu da se prijavljuju za olakšice u otplati dugova koje su uvedene nedavnim odlukama Narodne banke Srbije, podsećaju „Novosti“.

Izvršni odbor NBS je usvojio Odluke o privremenim merama za banke i davaoce lizinga koji svim dužnicima koji zbog pandemije nisu mogli da izmiruju svoje obaveze, omoguće šestomesečnu pauzu u otplati. Finansijske ustanove moraju najkasnije do 22. decembra da na svojoj internet-prezentaciji i u svojim poslovnicama objave ovu informaciju za dužnike.

Dužnici koji ispunjavaju propisane uslove zahteve mogu podneti elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama, do 30. aprila sledeće godine. Zbog trenutne epidemiološke situacije dužnicima se ipak savetuje da zahteve podnose elektronskim putem.

Kako objašnjavaju u NBS, da bi dužnik imao pravo na odlaganje, potrebno je da nijedno potraživanje od tog dužnika po osnovu kredita i drugih kreditnih proizvoda, nije bilo klasifikovano kao problematični kredit u toj banci. Tu spadaju i kreditne kartice i dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: