Stigle američke rakete: Komšijsko nebo sigurnije uz sistem vredan oko četiri milijarde dolara

Rumunska vojska je danas dobila prvu pošiljku američkih raketa zemlja-vazduh Patriot, kako bi ojačala svoju odbranu, navodi Rojters.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

13:31

Stigle američke rakete: Komšijsko nebo sigurnije uz sistem vredan oko četiri milijarde dolara
Foto: Depositphotos/huettenhoelscher

"Rumunija je upravo postala sigurnija država uz rakete Patriot na svojoj teritoriji. Rumunski građani su sada bolje zaštićeni", rekao je premijer Ludovik Orban na ceremoniji prijema na obali Crnog mora.

Rakete će biti deo integrisanog sistema PVO, koji sadrži novostečene borbene avione F-16, jer Rumunija svoju zastarelu vojnu opremu prilagođava NATO standardima i ukida zastarele MiG-ove iz doba komunizma, navodi agencija.

Sistem vredan oko četiri milijarde dolara, važan je element programa remonta Evropske unije i članice NATO-a, koji nastoji da odvrati svaku pretnju od Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je rekao da Moskva na američke rakete u Istočnoj Evropi gleda kao na veliku opasnost, a Moskva će biti primorana da odgovori jačanjem sopstvenih raketnih sposobnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: