Gugl ne želi da deli prihode sa medijima

Gugl je otklonio pozive australijskih regulatora da sa medijima podeli prihode od oglašavanja koje ostvaruje uz potporu njihovog sadržaja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2020.

12:38

Gugl ne želi da deli prihode sa medijima
Foto: Epa, ROMAN PILIPEY

Australija je privukla pažnju svetske javnosti najavom kodeksa koji bi trebalo da prisili velike internet kompanije da sa medijima podele prihode od oglašavanja ostvarene uz podršku informativnih sadržaja predstavljenih na digitalnim platformama.

Regulator tržišnog takmičenja ACCC procenjuje da Gugl i Fejsbuk oglašavanjem u Australiji zajedno zarađuju oko šest milijardi australijskih dolara (četiri milijarde američkih dolara) godišnje.

Vodeći mediji traže da im dve kompanije isplate barem deset odsto tog novca, tvrdeći da su zbog globalnih tehnoloških divova izgubili veliku većinu prihoda od oglašavanja, piše SEEbiz.

Izvršna direktorica Guglovog australijskog ogranka Mel Silva opovrgava navedene brojke, tvrdeći da su iznimno nerealistične.

"Svi smo saglasni da kvalitetne vesti imaju veliku društvenu vrednost, ali moramo razumeti i ekonomiju", napisala je Silva u nedelju na blogu.

Gugl je prošle godine na klikovima na oglase postavljene pored vesti u pretragama zaradio samo 10 miliona australijskih dolara (6,7 miliona američkih dolara), tvrdi ona.

"Najveći deo naših prihoda ne potiče od vesti, nego od pretraživanja s komercijalnom namerom, na primer kad neko traži "patike za trčanje" pa klikne na oglas“, objašnjava Silva.

Guglovo stanovište ne sluti na dobro za pregovore kojima bi Gugl i Fejsbuk i australijski mediji prema zamisli regulatora trebalo da usaglase stavove o "kodeksu postupanja" i urede pitanja poput podele prihoda, suzbijanja dezinformacija i zaštite privatnosti korisnika.

Silva kaže da je Gugl spreman učestvovati u tom procesu, ali dodaje da je "važno temeljiti odluke na činjenicama, a ne na netačnim brojkama i neutemeljenim tvrdnjama".

Vlada je za sastavljanje kodeksa regulatoru dala rok do kraja jula i potom namerava da ga u kratkom roku usvoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: