Rečni javni prevoz u Beogradu sve bliži: Raspisan tender za izradu studije opravdanosti

Sekretarijat za javni prevoz raspisao je javnu nabavku za izradu studije opravdanosti rečnog prevoza putnika putem otvorenog postupka.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

11:46

Rečni javni prevoz u Beogradu sve bliži: Raspisan tender za izradu studije opravdanosti
Foto: Depositphotos/kokixx

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, vrednost gradskog zemljišta stalno raste i izgradnja saobraćajne infrastrukture zahteva značajna finansijska sredstva, dok sa druge strane troškovi održavanja plovidbenih uslova na vodnim putevima na velikim rekama relativno opadaju, jer služe i drugim privrednim namenama.

"Plovni put, u gradovima gde postoje prirodni uslovi, postaje konkurent kopnenim saobraćajnicama, kako po kapacitetu koji pruža, tako i zbog manjeg broja negativnih faktora koji utiču na plovnu sposobnost saobraćajnice. Svojim položajem, a posebno orijentacijom u prostornom razvoju (od Obrenovca do Zemuna i Grocke), grad Beograd ima uslove za razvoj rečnog prevoza putnika", navodi se i dodaje da razvoj ove vrste usluga zahteva dubinsku analizu.

U dokumentu je istaknuto da rečni prevoz putnika može da doprinese rasterećenju saobraćajne infrastrukture, smanjenju nivoa zagađenja i buke u centralnim gradskim zonama, razvoju sektora transporta kroz otvaranje novih radnih mesta, prenosi Ekapija.

Studija opravdanosti treba da sadrži analizu postojećeg stanja sistema javnog linijskog prevoza putnika u Beogradu, uporednu analizu vodnog javnog prevoza u gradovima u kojima on već funkcioniše, analizu potencijalnih lokacija pristaništa, definisanje mreže linija, redova vožnje, plovila, predlog cena prevoza i tipova voznih karata.

Isto tako, traži se i procena potrebnih investicija, uticaja na životnu sredinu i definisanje akcionog plana za implementaciju.

U okviru studije potrebno je obaviti i anketu potencijalnih korisnika ovakve vrste javnog prevoza.

Konkurs je otvoren do 12. februara 2020. godine, a istog dana biće obavljeno i javno otvaranje ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: