Zakon stupio na snagu: Zabrana pušenja u lokalima propast za ugostitelje

Zakon koji zabranjuje pušenje u zatvorenom prostoru negativno će se odraziti na poslovanje ugostitelja, smatra menadžer podgoričkog lokala Boško Bošković.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2019.

16:04

Zakon stupio na snagu: Zabrana pušenja u lokalima propast za ugostitelje
Foto: Depositphotos/dejanj02

Zakon kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, crnogorski poslanici usvojili su krajem jula, a stupio je na snagu danas.

Bošković je naveo da su već jutros imali manje posla. "Masovno se ljudi vraćaju. Baš loše", istakao je on. Bošković je kazao da su se u lokalu u kojem je zaposlen pripremili za primenu zakona.

"Sinoć smo na kraju smene već preduzeli neke mere. Sklonili smo pepeljare sa stolova, kako bi gostima koji dolaze stavili do znanja da nema pušenja u našem lokalu", rekao je on agenciji Mina.

Prema rečima Boškovića, već jutros su imali negativne reakcije gostiju.

"Jutros je bilo nekoliko takvih situacija. Gosti pitaju da li je zakon već stupio na snagu, vraćaju se sa vrata", naveo je on.

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda predviđa mogućnost da se odredi poseban deo prostora u kome će gosti moći da koriste cigarete.

Tim aktom jasno su propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dela prostora.

Bošković je kazao da o izdvajanju posebnog dela prostora još nisu razmišljali.

Zaposleni u drugom podgoričkom lokalu Marko Nedović kazao je da su gosti jutros bili veoma iznenađeni jer nisu znali da se zabrana pušenja u zatvorenom prostoru primenjuje od danas.

Nedović je dodao da su već sklonili pepeljare iz lokala i da će poštovati Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

"Pepeljare smo sklonili sa stolova, kao što vidite. Pušenja nema. Ne znam kako će se sad to odraziti na posao", naveo je.

Nedović smatra da bi izdvajanje posebnog dijela prostora za pušače bio dobar potez.

"Mislim da bi to bio pravi potez, jer zaista je nemoguće ne pušiti u lokalu", zaključio je.

Za kršenje odredbi ovog zakona predviđene su kazne i do 20.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: