Čateks oprema Vojsku Slovenije specijalnom tkaninom

Jedna od najstarijih hrvatskih kompanija, čakovečki Čateks, ugovorila je sa slovenačkim Ministarstvom odbrane posao vredan tri miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

12:55

Čateks oprema Vojsku Slovenije specijalnom tkaninom
Foto: Depositphotos/koo

Reč je o tekstilnoj kompaniji koja proizvodi specijalizovane visokokvalitetne tkanine za medicinsku i vojnu industriju, navodi "Poslovni dnevnik".

"Radi se o specijalnoj tkanini NYCO Cordura (Nylon/Cotton) koja je specifična po neverovatnoj čvrstoći, prekidnim silama, kao i otpornosti na habanje", objasnio je Davor Sabolić, direktor Čateksa.

Bitna karakteristika te tkanine je "no melt/no drip" (ne topi se/ne curi), što obezbeđuje, kako kaže, da se prilikom gorenja materijal ne zalepi za kožu već se karbonizira i otpadne, pri čemu umanjuje štetu od gorenja.

Takva vrsta tkanine je, kako navodi direktor Čateksa, sve prepoznatljivija širom Evrope.

Čateks, osim slovenačke, oprema i vojske Litvanije, Letonije, Mađarske, Crne Gore i Kuvajta, a razvija i projekte za vojsku, specijalne jedinice ili policije u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Holandiji, Estoniji, Italiji, te nordijskim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: