Švajcarci hoće da preuzmu propalu hercegovačku fabriku

Najveća svetska kompanija za trgovinu rudama i sirovinom Glencore, sa sedištem u Švajcarskoj, želi da postane strateški partner posrnuloj kompaniji Aluminij.

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

14:55

Švajcarci hoće da preuzmu propalu hercegovačku fabriku
FOTO: EPA, JALIL REZAYEE.

Mostarskom Aluminiju zbog enormnih dugovanja, najviše za električnu energiju, odavno preti stečaj, piše sarajevski Dnevni avaz.

Pre nekoliko dana uprava Aluminija naložila je postupno gašenje proizvodnje jer je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna u jednom trenutku obustavila isporuku električne energije tom preduzeću, zbog dugovanja od oko 141 miliona evra.

Ipak, u zadnjem trenutku je osigurana struja za sledećih 15-tak dana pa je odluka o gašenju proizvodnje u Aluminiju prolongirana, a oko 1000 radnika i dalje strepi za svoju sudbinu.

Uprava mostarske kompanije i Vlada FBiH, koja u toj kompaniji ima 44 posto vlasničkog udela, tragaju za starteškim partnerom koji je jedina nada za spas kompanije.

U švajcarskom preduzeću vlasnički udeo imaju i Britanci. Godišnji promet kompanije je oko 150 milijardi dolara, a preduzeće širom sveta zapošljava oko 150 hiljada radnika. Glencore je povezan i s jednim od velikih brodarskih prevoznika, kompanijom SwissMarine.

Mostarski Aluminij posluje s Glencorom više od 20 godina. Preko te kompanije u Mostar dolazi glinica, a na svetsko tržište odlaze aluminijski proizvodi.

U razdoblju kada je preduzeće vodio Mijo Brajković, Aluminij je bio na korak do prodaje Glencoru , ali je taj posao propao, po mnogima zbog otpora u Vladi FBiH. Većinski vlasnik Aluminija su mali deoničari sa 44 i TLM iz Šibenika s 12 posto vlasničkih deonica, što je ukupno 56 posto vlasništva čime kontrolišu odlučivanje u preduzeću.

Uprava Alumnija godinama upozorava kako kompanija nije konkurentna na tržištu jer plaća najskuplju električnu energiju, ali taj problem nikada nije rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: