Hiperinflacija ih uništava: Slovenci koji žive u Venecueli žele da se vrate u domovinu

Više od 20 slovenačkih državljana, koji žive u Venecueli, poslali su zahtev Kancelariji za dijasporu slovenačke vlade za povratak u domovinu.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

08:32

Hiperinflacija ih uništava: Slovenci koji žive u Venecueli žele da se vrate u domovinu
FOTO: EPA EFE Miguel Gutierrez

Tu akciju je u maju pokrenulo Ministarstvo slovenačkih poslova, a odobrio parlamentarni odbor za dijasporu, reagujući na apele ljudi slovenačkog porekla koji kažu da su u Venezueli zbog teške ekonomske i finansijske krize ostali bez izvora prihoda i zdravstvene zaštite.

Za sada nijedna molba za repatrijaciju nije odobrena jer se čeka predlog posebnog zakona koji bi to omogućio, pišu slovenački mediji.

Vlada im je odobrila novčanu pomoć od ukupno 1.500 evra, a preko Kancelarije Evropske komisije za humanitarnu pomoć 50.000 evra za troškove lečenja.

Kako se navodi, pretpostavlja se da u Venecueli živi nekoliko hiljada Slovenaca.

Inflacija dostigla 900 odsto

Od početka 2019. godine inflacija u Venecueli dostigla je 900 odsto, izjavio je član Odbora za finansije Skupštine Venecuele Angel Alvarado.

"Inflacija je u maju iznosila 31,3 odsto, a od početka godine ukupno 905,6 odsto", napisao je on na Tviteru, prenosi Tas s.

Kako navodi agencija, Venecuela poslednjih nekoliko godina prolazi kroz socio-ekonomsku krizu, uz devalvaciju nacionalne valute.

Prema proceni MMF-a, do kraja godine inflacija bi mogla da dostigne 10 miliona procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: