Pljušte optužbe: Imao sam kartice, za dugove čuo juče

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da je imao kredine kartice u Atlas banci Duška Kneževića, ali da nisu tačni njegovi navodi da dugove nije izmirivao.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

08:39

Pljušte optužbe: Imao sam kartice, za dugove čuo juče
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Đukanović navodi da je tačno da je bio korisnik Master i Viza Gold kreditnih kartica u Atlas banci od 2007. do 2015.

"Radi se o revolving karticama koje su imale odobreni limit do 30.000 evra. Sve svoje obaveze po osnovu njihovog korišćenja uredno sam izmirivao. Za navodni dug od 16.741,24 evra, (od čega 4.592,08 evra redovne i zatezne kamate) saznao sam prvi put juče", naveo je Đukanović u reagovanju.

On je kazao da od Atlas banke nikada nije bio obavešten da ima dug, kao i da proverava verodostojnost informacije da nešto duguje.

"Već sam u kontaktu s bankom u kojoj proveravam verodostojnost informacije o dugu, i tražim instrukciju na koji način da izvršim tu svoju obavezu, ako ona stoji. Takođe, zatražio sam stručnu pomoć da se upoznam sa svim ugovorima koji se pominju i sa celokupnom dokumentacijom, na bazi koje je plasirana pomenuta senzacionalistička vest", naveo je on.

Đukanović je takođe naveo da će nakon provere, zavisno od rezultata, pokrenuti postupak pred nadležnim organima protiv odgovornih, kako je dodao "uključenih u ovu prljavu akciju smišljenu radi političke i moralne diskreditacije, u pokušaju skrivanja kriminalnih radnji vlasnika Atlas banke".

Vijesti su objavile da je predsednik Milo Đukanović imao otvoren račun u Atlas banci, na kojem je gomilao hiljade evra duga, koje je kasnije pokrivao Duško Knežević imovinom svojih firmi. Knežević je po navodima lista preko Atlas banke, čije je poslovanje sada pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pokrivao dugove sa Đukanovićeve kartice.

Vijesti su objavile broj bankarskog računa. Iz dokumenata se vidi da je Đukanović u Atlas banci imao VIP revolving karticu, kojom je plaćao svoje lične troškove, ali dug nije vraćao banci, pa je i taj njegov dug spadao u tzv. rizične kredite, koji su kasnije plaćani iz aktive Atlas banke.

Samo jedno zaduženje aktuelnog predsednika države od 16.741,24 evra otplaćeno je u februaru 2017. godine, i to skupa sa ostalim rizičnim kreditima koji su iznosili ukupno 14 miliona, koje je Kneževićeva banka davala povlašćenim osobama, među kojima su bila još neka zvučna imena, objavile su Vijesti, a Knežević je potvrdio te navode.

"Mogu da potvrdim da je u pitanju kartica Mila Đukanovića. Neki njegovi računi pokrivani su iz aktive Atlas banke. To su radili službenici na operativnom nivou po mom nalogu", odgovorio je Knežević na pitanje da li je plaćao lične Đukanovićeve račune.

Duško Knežević danima iznosi teške optužbe i objavljuje snimke vlasti i Mila Đukanovića koje se odnose na nelegalne donacije i reketiranja.

Bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović je u okviru istrage o nelegalnom finansiranju Demokratske partije socijalista saslušan u tužilaštvu, dok je bivši viceguverner CBCG Velibor Milošević, za koga Knežević tvrdi da ga je reketirao, pritvoren i određeno mu je zadržavanje od 72 sata.

Knežević je počeo sa iznošenjem optužbi pošto je tužilaštvo otvorilo istragu o poslovanju pojedinih njegovih kompanija i nakon uvođenja stečaja u njegovoj IBM banci i privremene uprave u Atlas banci.

Duška Kneževića tužilaštvo za sada zvanično sumnjiči za proneveru 1,9 miliona evra preko jedne od kompanija koje kontroliše.

Istražitelji proveravaju i sumnje u vezi s pranjem oko pola milijarde evra preko jednog od servisa njegove Atlas banke, a istragom su obuhvaćene 174 osobe. Taj postupak još nije završen.

Za njim je raspisana poternica i određen mu je pritvor od 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: