Odluka pala: Biće pun profil Ipsilona od 28 km

Vlada Hrvatske donela je 25 odluka u vezi sa poboljšanjem saobraćajne infrastrukture i realizacije projekata važnih s turističkog aspekta Istre.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2018.

10:12

Odluka pala: Biće pun profil Ipsilona od 28 km
Foto: Thinkstock

Jedna od najvažnijih jeste odluka o izgradnji punog profila Istarskog ipsilona na 28 kilometara dugačkoj deonici od Pazina do tunela Učke, prenosi HRT.

Prva faza ove godine obuhvatiće radove na deonici od Rogovića do Vranje. A u drugoj, koja počinje 2021. deo od tunela Učka do Matulja.

Gradnja punog profila, 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, tri nadvožnjaka i jednog odmorišta koštaće 1,2 milijarde kuna (160 miliona evra). Na projektu će biti angažovano hiljadu radnika.

Iz Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture ističu da će oko 95 odsto radova izvoditi hrvatske državne i lokalne građevinske kompanije kao podizvođači te da će investicija omogućiti dodatnih 1.000 zaposlenih dok bude trajala izgradnja.

Po završetku koncesije, investicija u dopunu deonice Pazin-Učka ostaje u hrvatskom vlasništvu, a očekuje se da će ulaganje uticati na rast BDP-a za 0,5 odsto za vreme građenja.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se graditi još jedna traka u svakom smeru i jedna zaustavna i to od čvora Rogovići do Vranje, deonice duge 28 kilometara na severoistočnoj strani auto-puta. Radovi će pored ostalog uključivati izgradnju 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, 3 nadvožnjaka i rušenje 3 postojeća.

Deonica Pazin - tunel Učka jako je zahtevna jer treba izgraditi 31 objekat ukupne dužine 2.510 metara. Radovi na toj deonici trebali bi da traju tri godine dok bi prva deonica Rogovići-Ivoli, dužine 6 kilometara, trebalo bi da bude puštena u promet dve godine nakon početka radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: