5 dana posle upozorenja: Masovno "čišćenje računa"

Bankomati Splitske banke i RBA bili su meta masovnog “skimminga”, pišu hrvatski mediji.

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2017.

15:35

5 dana posle upozorenja: Masovno
Foto: Thinkstock

Prevara skidanjem podataka o karticama preko posebnih čitača koji izgledaju kao originalni utori za kartice, a služe za krađu podataka, a onda i – novca dogodila se prošle nedelje.

Klijentima RBA u nedelju je banka zbog krađe podataka o njihovim računima masovno blokirala kartice, a zbog razmere hakerskog napada navodno ih nije stigla ni obavestiti o tome, nego su informaciju saznali nakon što su neuspešno pokušali podići novac.

Danas su im stigla SMS obaveštenja da se jave u RBA kontaktni centar vezano uz karticu, bez dodatnog objašnjenja.

“Pokušao sam podići novac na bankomatu u ponedeljak uveče, no isplata mi je odbijena. Nazvao sam banku i dobio objašnjenje da je napad bio tolikih razmera da nas nisu uspeli obavestiti, nego su samo blokirali kartice. Trajno su ih poništili i poslaće nam nove”, ispričao je klijent RBA iz Zagreba.

Njemu s računa ne fali ni kuna, no kaže da su mu, kad je nazvao banku, otkrili da je bilo masovnih “čišćenja” novca s tekućih računa, a iznosi su prebacivani u Kinu, Indoneziju...

U Splitskoj su banci potvrdili napade te poručili da su svoje klijente već obavestili i obeštetili one kojima je novac ukraden s računa. Iz RBA su takođe poručili da su utvrdili neautorizovane radnje po pojedinim karticama proteklog vikenda.

“Prema informacijama koje za sada imamo, reč je o postavljenim tzv. skimming uređajima na pojedinim bankomatima u inostranstvu. Odmah nakon detektovanja tih radnji, banka je onemogućila dalju zloupotrebu kartica te će obeštetiti klijente kojima je otuđen novac”, kažu u RBA.

U banci tvrde i da su obavestili klijente koji su možda zahvaćeni pokušajem prevare, a obavljali su transakcije na spornim bankomatima. Iz većine drugih banaka kojima smo poslali pitanja o tome, tvrde da se kod njih ništa slično nije dogodilo. Napade opovrgavaju u Zabi, PBZ-u, OTP-u, HPB-u...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: