Kako da Telekom preživi naredne četiri godine?

Ministar privrede Željko Sertić je najavio da će u januaru biti utvrđeno šta treba uraditi da kompanija Telekom Srbija preživi u narednih četiri do pet godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

13:20

Default images
Foto: Tanjug

Kako je rekao, nije realno objavljivanje novog tendera za godinu ili dve.

"U tom periodu moramo da održimo vrednost Telekoma, a bilo bi poželjno i da je povećamo. Jedna od opcija je međunarodni tender za izbor menadžmenta kao u Železari, a druga da kompanijom nastavi da upravlja sadašnje rukovodstvo, ali će u svakom slučaju neke stvari morati da se menjaju", rekao je Sertić za novi broj NIN-a.

On je istakao da je zbog bojazni da će vremenom Telekomu padati vrednost bio i raspisan tender za prodaju te kompanije.

"Ako želi da se odupre konkurenciji Telekom bi svake godine trebalo da investira 150 do 200 miliona evra. Mi ne smemo dozvoliti da se Telekomu ili bilo kom drugom dogodi nešto slično kao Galenici", rekao je Setić i ocenio da bar u narednih godinu dana nije realno da Telekom izadje na berzu.

Sertić je rekao da će u februaru biti raspisan javni tender za strateškog partnera za Galeniku koji bi uneo svež kapital i znanje, povećao proizvodnju i iz profita počeo da otplaćuje dugove veće od 200 miliona evra.

Galenika je, po njegovim rečima, najbolji dokaz da loše odluke mogu da oteraju profitabilno preduzeće u ogroman minus.

Sertić je rekao da će Železara Smederevo teško dočekati kraj 2016. kao kompanija koja je održiva ukoliko ne bude privatizovana i Evropska komisija ne spreči prodaju čelika po damping cenama, ispod troškova koštanja.

"U februaru planiramo da objavimo javni poziv za privatizaciju Železare, na koji će moći da se jave i druge kompanije osim kineskog HBIS-a, ali čini se da i nemamo nekog izbora, osim HBIS-a", istakao je ministar priivrede.

Dodao je da posle sedam od osam razgovora sa predstavnicima HBIS-misli da je "Kina spremna za takvu transakciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: