Odgovorna podrška domaćoj ekonomiji

Podrška domaćoj ekonomiji jedan je od prioriteta čitavog društva. Poslednjih godina, ovaj trend vidljiv je i u poslovanju banaka koje štednju u dinarima sve češće stavljaju u prvi plan kao najbolju opciju za građane koji žele da na optimalan način upravljaju ličnim finansijama i obezbede ličnu sigurnost.

Promo

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

10:00

Odgovorna podrška domaćoj ekonomiji

U prilog tome govori i podatak da je u poslednjih godinu dana štednja u domaćoj valuti porasla za 8,2 odsto, a sa ovim povećanjem, dinarski ulozi građana u bankama dostigli su sumu od 86,1 milijardu dinara. Štednja u dinarima, osim uticaja na lične finansije, umnogome doprinosi i stabilnosti finansijskog sistema zemlje, rastu bruto domaćeg proizvoda i unapređenju finansijskog sistema.
Uprkos predviđanjima da će aktuelne prilike izazvane pandemijom negativno uticati na iznos oročenih sredstava građana u dinarima, štednja u domaćoj valuti nastavlja da raste i u ovoj, za mnoge neizvesnoj godini. Monetarna, finansijska, fiskalna i makroekonomska stabilnost izgradile su poverenje građana u domaću valutu i bankarski sistem, pa je tako stanovništvo i u uslovima krize uspelo da održi i unapredi pažljiv odnos prema finansijama.
Građani se odlučuju na štednju u dinarima iz nekoliko razloga: banke građanima nude relativno više kamatne stope na dinarsku nego na deviznu štednju, za štednju u domaćoj valuti primenjuju se stimulativni poreski tretmani prihoda, pošto se za štednju u dinarima porez ne plaća, dok se po osnovu kamate ostvarene štednjom u evrima plaća porez od 15 odsto.
U skladu s trendovima, i Eurobank beleži porast depozita u poslednjih godinu dana, a želeći da svoje klijente nagradi za ukazano poverenje, i ove godine je u sklopu obeležavanja tradicionalne Nedelje štednje građanima na raspolaganju specijalna ponuda za oročenu štednju u dinarima, sa mesečnim pripisom kamate na tekući račun. Period oročenja je 12 meseci, bez penala za prevremeno razoročenje, što je dodatna prednost za građane. Za aktuelne klijente koje imaju štednju u evrima, takođe se nudi mogućnost da, ukoliko je iznos njihove štednje veći od 20.000 evra, izvrše konverziju po srednjem kursu na dan oročenja i na dan dospeća depozita.
Štednja je pokretač kreditne aktivnosti i jedan od važnih izvora održivog ekonomskog rasta. Upravo to je razlog što je Eurobank razvila bogatu ponudu modernih depozitnih proizvoda u domaćoj valuti prilagođenih željama i potrebama svakog klijenta, ali i društva u celini.

Kolumnu potpisuje: Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: