Hitlerov rodni grad: Zamenik gradonačelnika podneo ostavku zbog rasističke pesme

Austrijski političar u pesmi je uporedio ljude sa pacovima i poručio migrantima da se prilagode ili da "brzo beže odavde".

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

12:20

Hitlerov rodni grad: Zamenik gradonačelnika podneo ostavku zbog rasističke pesme
Šliher je rekao da nije želeo nikoga da uvredi/AFP

Austrijski političar Kristijan Šilher, podneo je ostavku na mesto zamenika gradonačelnika u Braunau na Inu, rodnom gradu Adolfa Hitlera.

Ostavku je podneo pošto se u javnosti pojavila njegova rasistička pesma u kojoj je uporedio ljude sa pacovima.

Kristijan Šilher je član desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO), a u pesmi je poručio migrantima da se prilagode ili da "brzo beže odavde".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je ostavka "jedini logičan ishod" ovog skandala.

Narodna stranka Sebastijana Kurca na vlasti je u koaliciji sa Slobodarskom partijom Austrije.

Kancelar je prethodno za Austrijsku novinsku agenciju izjavio da je ta pesma "odvratna, nehumana i duboko rasistička" i da za ovakvu poeziju nema mesta u Austriji.
Kancelar Austrije Sebastijan Kurc je rekao da je "ostavka zamenika gradonaèelnika Braunaua jedini logièan ishod"/Reuters
Političar je u pesmi poručio da se mešanjem različitih kultura, one "uništavaju".

Šilher je rekao da pesmom nije želeo da "uvredi ili povredi bilo koga".

Izvinio se zbog poređenja ljudi i pacova, ali i rekao da je pokušao da kritikuje promene u društvu iz perspektive pacova.

Pamela Rendi Vagner, liderka Socijaldemokratske partije (SPO), rekla je da su takva poređenja bila "uobičajena u nacističkoj propagandi".

Međutim, zamenik kancelara i šef FPO-a Hanc Kristijan Štrahe je napisao na Fejsbuku da su kritike zapravo napad na njegovu stranku.

Ova odluka dolazi uoči neizvesnih izbora za Evropski parlament u maju. Desničarke partije su pred izbore napravile koaliciju i najavile jačanje ove političke opcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: