Umrla Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića

Marković je preminula u bolnici u Moskvi, datum sahrane još nije poznat.

Izvor: B92

Nedelja, 14.04.2019.

18:32

Umrla Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića
Getty Images

Mirjana Marković, udovica bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, preminula je u 77. godini u Rusiji, gde je živela od 2002. godine, potvrdio je za BBC na srpskom njen bliski saradnik i prijatelj Milutin Mrkonjić.

Mrkonjić je u telefonskom razgovoru dodao da se detalji oko organizacije sahrane još uvek dogovaraju.

Beogradski mediji javljaju da je Marković umrla u bolnici u Moskvi. BBC nije mogao da potvrdi ovu informaciju u Moskvi, jer se prema ruskim zakonima podaci o umrlima u bolnici daju samo najbližim srodnicima.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije, izrazio je saučešće i ponudio pomoć porodici Milošević.

"Želim da izrazim saučešće porodici. Možda nismo uvek bili na istim stanovištima, ali sam je uvek poštovao kao suprugu Slobodana Miloševića, ali i kao naučnog radnika," izjavio je Dačić za portal Espreso.

Slobodan Milošević: Misterija mozga

Zašto Mirjanu Marković čeka godina u zatvoru

Marković je napustila Srbiju pošto je Milošević isporučen Međunarodnom krivičnom tribunalu u Hagu gde mu se sudilo zbog ratnih zločina i genocida počinjenih tokom ratova na Balkanu 1990-tih.

Bila je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

Zbog toga nije prisustvovala Miloševićevoj sahrani u dvorištu porodične kuće u Požarevcu 2006. godine.
Braèni par Miloševiæ-Markoviæ glasa na izborima 1992. godine/Getty Images

Pravosuđe

  • 2000. godine Slobodan Milošević smenjen je sa vlasti
  • 2001. godine Slobodan Milošević isporučen je Haškom tribunalu
  • 2003. godine Mirjana Marković napušta Srbiju
  • 2005. za Mirjanom Marković je raspisana Interpolova poternica
  • 2006. godine pokreće se suđenje za šverc cigareta gde je Mirjana Marković deo optužnice, ali je suđenje za nju u prekidu iako je presuda za ostale doneta
  • 2018. Mirjana Marković u odsustvu osuđena na godinu dana zbog zloupotreba prilikom dodele državnih stanova tokom 2000. godine
  • April 2019. Apelacioni sud ukida presudu i vraća proces na ponovno suđenje

Politički angažman

Braèni par Miloševiæ-Markoviæ glasa na izborima 1992. godine/Getty Images
Rođena je 10. oktobra 1942. godine u Požarevcu. Doktorirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu.

Marković je bila članica Saveza komunista još od gimnazijskih dana. Nikada nije bila članica Miloševićevog SPS-a, i 1994. godine je zajedno sa još nekoliko saradnika, osnovala Jugoslovensku levicu, ubrzo ključnog koalicionog partnera Socijalističke partije Srbije.

Partija je prestala da postoji godinu dana pošto je njena prva predsednica napustila Srbiju 2003.

Marković se bavila i publicistikom i napisala je knjige memoara Odgovor, Noć i dan i Bilo je to ovako.

Poslednju knjigu je napisala tokom boravka u Rusiji. U jednom intervjuu je rekla da je memoare Bilo je to ovako napisala da bi "ispunila poslednju želju supruga".

Uticaj na Miloševića

Smatra se da je Marković imala ključni uticaj na politike njenog supruga i na spoljnom i na unutrašnjem planu. Iako je vodila sopstvenu partiju, Milošević se, prema svedočenjima bliskih saradnika i njenim memoarima, skoro uvek konsultovao sa suprugom oko važnih pitanja.

Milošević i Marković su se upoznali kao gimnazijalci i venčali se 1965. godine. Verovalo se da ih je zbližila tragična porodična istorija - Miloševićevi roditelji su izvršili samoubistvo, a majka Mirjane Marković, partizanka Vera Miletić, odvojena je od ćerke i odlukom komande poslata u Beograd, gde je ubrzo poginula.

Njihov sin Marko živi u Rusiji zajedno sa majkom, dok je ćerka Marija već godinama u Crnoj Gori.

Zapadni mediji su često nazivali Mirjanu Marković "Lejdi Magbet Balkana" zbog njenog uticaja na Miloševića.

U memoarima na hiljadu strana, Bilo je to ovako, Marković je detaljno opisivala život sa Miloševićem, sopstvene političke stavove o dešavanjima na teritoriji bivše Jugoslavije. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: