BBC

Sreda, 01.02.2023.

17:11

Džozef Bajden: FBI pretresa kuću američkog predsednika zbog poverljivih dokumenata

Predsednikov advokat kaže da je planirani pretres deo istrage o poverljivim dokumentima.

Izvor: BBC

Džozef Bajden: FBI pretresa kuću američkog predsednika zbog poverljivih dokumenata
Džozef Bajden/Getty Images

Federalni istražni biro (FBI) pretresa kuću američkog predsednika Džozefa Bajdena u Delaveru u okviru istrage o poverljivim dokumentima, rekao je njegov advokat.

Bajdenov advokat je u saopštenju naveo da je pretres "planiran uz predsednikovu punu podršku".

CBS je izvestio da se istraga odnosi na širi uviđaj o rukovanju poverljivim dokumentima.

FBI nije komentarisao pretres.

Pošto je akcija FBI-ja bila sporazumna, nije tražen nalog za pretres.

Bajdenov advokat Bob Bauer rekao je i da je pretres obavljen "bez prethodnog obaveštenja javnosti" u interesu "operativne bezbednosti i integriteta".

Ovaj pretres je poslednji u nizu koji je sproveden na različitim lokacijama, posle otkrivanja poverljivih dokumenata u službenom prostoru Pen Bajden centru, u Vašingtonu, u novembru.

Dodatni dokumenti otkriveni su u Bajdenovoj kući u Delaveru kasnijim pretresima u decembru i januaru.

Bajden je rekao da je njegov tim uradio "ono što je trebalo da uradi tako što je odmah obavestio istražne organe" i dodao da "sasvim i u potpunosti sarađuje" u istrazi.

Najava pretresa obznanjena je dan pošto je nezavisni tužilac Robert Hur zvanično počeo da nadgleda istragu o dokumentima.

Pošto je prva grupa dokumenata otkrivena u novembru, Bajdenovi advokati su odmah obavestili kancelariju savetnika Bele kuće.

Dosije je sledećeg dana predat Državnom arhivu.

O naknadnim otkrićima odmah su obavešteni i zvaničnici Ministarstva pravde.

Precizan broj pronađenih poverljivih dokumenata i dalje nije poznat, iako je najmanje desetak otkriveno samo tokom januarskih pretraga.

I bivši predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik Majk Pens takođe su upleteni u kontroverzu oko rukovanja poverljivim dokumentima.

U slučaju Pensa, "mali broj dokumenata sa poverljivim oznakama" pronađen je u njegovoj kući u Karmelu u Indijani, navodi se u pismu koje je nacionalnom arhivu poslao njegov advokat.

Dokumente je FBI pronašao u sefu na njegovom imanju 19. januara, a još dve kutije su dostavljene Arhivu 23. januara.

Pretresom Trampovog imanja Mar-a-Lago na Floridi u avgustu 2022. otkriveno je desetine kutija i oko 11.000 dokumenata, među kojima i oko 100 sa oznakom poverljivo.

Nalog za pretres je usledio nakon što su advokati koji zastupaju Trampa rekli da su svi vladini dokumenti vraćeni.

Tramp je u više navrata odbacio odgovornost i tvrdio da je skinuo tajnost sa dokumenata koje je poneo sa sobom.
Džozef Bajden/Getty Images
Posle otkrivanja nove serije poverljivih dokumenata u garaži kuće američkog predsednika, Bajden je izjavio da "nisu bili na ulici".

"Ljudi znaju da poverljiva dokumenta shvatam ozbiljno, dokumenta su bila u mojoj ličnoj biblioteci", rekao je Bajden tokom obraćanja 12. januara u rezidenciji u gradu Vilingtonu, gde je i kutija sa dokumentima pronađena.

Američki državni tužilac Merik Garland postavio je Roberta Hura, nezavisnog tužioca koji je u sudskoj praksi vodio predmete terorizma i korporativnih prevara, za glavnog istražitelja ovog slučaja.

Prva serija dokumenata pronađena je u novembru u privatnoj Bajdenovoj kancelariji u Vašingtonu, dok je Bela kuća potvrdila da je druga serija spisa pronađena u predsednikovoj garaži u njegovoj kući u državi Delaver.

Bajden je ranije izjavio da je bio iznenađen kada je u novembru saznao da su poverljivi dosijei pronađeni u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji.

"Ne znam šta je u dokumentima", rekao je on, ukazujući da su mu advokati savetovali da ne pita za sadržaj.

Zakon zahteva da svi zapisi Bele kuće, među kojima i poverljivi, budu predati američkom nacionalnom arhivu kada administracija predsednika uspostavi vlast.

Šta je u dokumentima?

Američko Ministarstvo pravde proverava dokumentaciju sa oznakom poverljivo pronađenu u bivšoj, privatnoj kancelariji predsednika Džozefa Bajdena u istraživačkom centru, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajdenov pravni tim je pronašao oko 10 dokumenata u zaključanom ormaru u Pen Bajden Centru u Vašingtonu u novembru, rekao je njegov advokat.

Ovi papiri su predati Državnom arhivu.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, suočava se sa istragom odeljenja za pravosuđe zbog odnošenja osetljivih materijala na njegovo imanje u Floridi, Mar-a-Lago, posle njegovog predsedničkog mandata.

Prema izveštajima CBS Njuz, američkog partnera BBC-ja, Federalni istražni biro (FBI) je uključen u istragu dokumenata pronađenih u Pen Bajden Centru, a od američkog državnog tužioca Merika Garlanda je zatraženo da pregleda papire.

Bajdenov advokat je rekao da su papiri iz perioda kada je Bajden bio potpredsednik Amerike, ali nije jasno šta je u njima, kojim nivoom poverljivosti su označeni niti zašto su bili u Bajdenovoj privatnoj kancelariji.

Izvor CBS Njuza kaže da dokumenti ne sadrži nuklearne tajne, kao i da su se nalazili u kutiji sa drugim, neklasifikovanim papirima.

Pozivajući se na obavešteni izvor, američka televizijska mreža CNN izveštava da 10 poverljivih dosijea uključuju dopise američkih obaveštajnih službi i brifing materijale koji se odnose na Ukrajinu, Iran i Veliku Britaniju.

Dokumenta su pronađena 2. novembra u Bajdenovoj privatnoj kancelariji koju je koristio od 2017. do 2020. godine, dok ju je sređivao jedan od njegovih advokata, u fascikli na kojoj je pisalo "privatno", navodi CNN. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: