BBC na srpskom - B92

Rusija i Ukrajina: "Zabranite Rusima da ulaze u vaše zemlje", traži Zelenski od Zapada

Premijerke Finske i Estonije predlažu ukidanje turističkih viza Rusima. Stop za ruske turiste u francuskom dvorcu nadomak Pariza. Odgovor muzičkog festivala u Crnoj Gori ukrajinskoj grupi Kaluš orkestra.

Izvor: BBC
Podeli
YURI KOCHETKOV/EPA-EFE/REX/Shutterstock
YURI KOCHETKOV/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zemljama na zapadu Evrope i Americi da zabrane ulazak svim ruskim državljanima, nailazi na odobravanje u pojedinim evropskim državama.

Rusku agresiju u Ukrajini moguće je zaustaviti ako zapadne zemlje, kao odgovor, zabrane svim državljanima Rusije da uđu na njihovu teritoriju, rekao je Zelenski u intervjuu Vašington postu.

U Ukrajini je pokrenuta i onlajn peticija, koju je do sada potpisalo više od 25.000 ljudi, da se ruskim državljanima zabrani ulazak u susednu zemlju u narednih 50 godina.

Sa Zelenskim su saglasne predsednica Vlade Estonije Kaja Kalas, kao i finska premijerka Sana Marin - obe predlažu da Evropska unija prestane da izdaje turističke vize Rusima.

"Posetiti Evropu je privilegija, a ne ljudsko pravo", napisala je estonska premijerka na Tviteru.

A francuski mediji pišu da je ruskim državljanima zabranjeno da posećuju Šato de Vinsen u blizini Pariza.

Šta je rekao Zelenski?

Šato de Vinsen/Getty Images
Šato de Vinsen/Getty Images

"Najvažnije sankcije su zatvaranje granica jer Rusi okupiraju tuđu teritoriju", rekao je Zelenski.

Dodao je da državljani Rusije treba da žive u svojoj domovini dok ne promene stav i razmišljanja.

"O kojim god Rusima da govorimo, pošaljite ih nazad u Rusiju", insistira Zelenski.

"Onda će razumeti. Oni će onda reći: mi nemamo ništa sa ovim ratom. Ne može se ceo narod smatrati odgovornim, zar ne? Može. Ruski narod je izabrao takvu vlast i ne bori se protiv, ne buni se", tvrdi on.

Potom je, kao da se obraća direktno Rusima, rekao: "Zar želite takvu izolaciju? Celom svetu govorite da mora da živi po vašim pravilima. Onda idite i živite tamo. To je jedini način da se utiče na (ruskog predsednika Vladimira) Putina".

U prethodnim intervjuima, Zelenski je rekao da je izgubio emotivnu komponentu sa ruskim narodom, ali je izrazio zahvalnost onima koji su "za pravdu i Ukrajinu", među kojima su i novinari, od kojih su neki već napustili Rusiju.

Kritičari smatraju da bi takva zabrana bila nepravedna prema onim Rusima koji su napustili zemlju zbog neslaganja sa politikom Vladimira Putina.Od početka rata 24. februara, ruska vojska zauzela je Lugansk na istoku Rusije, kao i veliki deo Donjecka, dve oblasti koje čine veliki region Donbasa.

Proruski lideri u otcepljenim ukrajinskim regionima na istoku i jugu, najavili su referendume o pripajanju Rusiji.

Rusija je 2014. godine, posle referenduma, anektirala poluostrvo Krim.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i visoki zvaničnici Bele kuće upozorili su da bi svaki pokušaj otimanja delova Ukrajine "lažnim" referenduma izazvao "dodatne posledice po Rusiju".

Nejasno je kakve bi to bile posledice.

Zelenski je za Vašington post rekao da su sankcije koje su već uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini "slabe" u poređenju sa zatvaranjem granica za ruske građane na godinu dana i potpunim embargom na kupovinu ruske energije.

Ruskim avio-kompanijama je zabranjeno da preleću veći deo Evrope i Severne Amerike, što Rusima otežava putovanje u inostranstvo.

Ali ne postoji opšta zabrana što traži Zelenski: ruski građani i dalje mogu slobodno da podnesu zahtev za vizu za ulazak u Sjedinjene Države, na primer.

Šta predlažu finska i estonska premijerka i šta se desilo u Francuskoj?

Šato de Vinsen/Getty Images
Šato de Vinsen/Getty Images

Da se uvedu turističke sankcije Rusima, odnosno da vlasti zemalja EU prestanu da izdaju vize ruskim turistima.

"Nije u redu da Rusi mogu da žive normalnim životom, da putuju Evropom, da budu turisti, u isto vreme dok Rusija vodi agresivan, brutalni rat na tlu u Evropi. To nije u redu", rekla je finska premijerka Sana Marin za medije u Finskoj.

Finsko-ruska granica otvorena je u julu nakon što su obe zemlje ukinule ograničenja zbog korona virusa.

Marin je rekla da se nada da će zemlje EU zajedno odlučiti o tom pitanju, jer je finsku granicu moguće preći uz vizu iz bilo koje zemlje Šengena.

U Šengen su uključene 22 zemlje EU, kao i Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Poslednjih nedelja, neki su optuživali evropske vlade da nemaju odgovor na dolazak ruskih turista.

Ali Sana Marin to negira, navodeći da se tokom proleća na samitima EU razgovaralo o putovanjima Rusa.

Do sada sankcije nisu proširene na turizam.

Prema mišljenju finske premijerke, diskusiju treba nastaviti u Evropskom savetu.

"Verujem da će se na budućim sastancima Evropskog saveta ovo pitanje još snažnije postavljati. Moj lični stav je da Rusima treba ograničiti turistička putovanja", rekla je ona.

Iz Moskve je ranije odgovoreno da će Rusija reagovati veoma negativno ako Finska obustavi ili ograniči izdavanje turističkih viza ruskim državljanima.

"Sve takve akcije protiv ruskih građana zahtevale bi kontramere i odgovor. To bi trebalo da bude razumljivo i očekivano svima", rekao je ranije Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Francuski mediji prenose da je ruskim državljanima zabranjeno da posećuju Šato de Vinsen, dvorac u blizini Pariza, gde se, između ostalog, nalazi i arhiva francuskog Ministarstva odbrane.

Pozivajući se na neimenovane izvore u francuskom Ministarstvu odbrane, agencija Frans pres javlja da su vlasti odlučile da ograniče ulazak Rusa u zgrade koje su u njenoj nadležnosti posle početka invazije na Ukrajinu.

Zamak Vinsen je sagrađen u 14. veku i neko vreme je bio rezidencija francuskih kraljeva.

Međutim, sada se u njemu nalazi Centar za proučavanje istorije odbrane Francuske, čija je biblioteka otvorena za javnost.

AFP prenosi i da je obezbeđenje zabranilo ulazak u dvorac dvema Ruskinjama 28. jula.

Jedna od njih, novinarka koja je pre pet meseci napustila Rusiju zbog rata, rekla je agenciji da ju je na ulazu zaustavio radnik obezbeđenja kada je video njen ruski pasoš.

Pobednici Evrovizije tražili da se otkaže nastup Ruskinje Nine Kravic u Crnoj Gori

Ukrajinska grupa Kaluš orkestar, pobednici Pesme Evrovizije 2022, tražili su od organizatora muzičkog festivala Sea Dance u Crnoj Gori da otkažu nastup Nine Kravic iz Rusije, a dobili su odgovor da se to neće desiti.

Kaluš orkestar je prethodno na zvaničnom Instagram profilu pozvao obožavaoce da "podrže čišćenje scene", uz poziv festivalu da otkažu nastupe izvođača iz Rusije, jasno aludirajući na jednu od najvećih zvezda elektronske muzike Ninu Kravic.

U odgovoru na zahtev Kaluš orkestra, organizatori Sea Dance festivala naveli su da saosećaju sa svim žrtvama rata u Ukrajini, ali da je "otkazivanje nastupa bilo kog izvođača isključivo na osnovu nacionalnosti, rase ili vere suprotno vrednostima koje zagovara festival".Kaluš orkestar je postao poznat van granica Ukrajine, zahvaljujući pobedi na ovogodišnjoj Evroviziji.

Nedugo posle pobede, oni su prodali evrovizijski trofej za 900.000 evra da bi kupili dronove za ukrajinsku vojsku.

Trebalo bi trebalo da nastupe završne večeri Sea Dance festivala 28. avgusta.

NAPOMENA: Navodi u delu teksta o Sidens festivalu dodatno su precizirani izmenama teksta 9. avgusta 2022. u 15.40

Možda će vas zanimati i ovaj video:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 157 idi na stranu