Deca sa invaliditetom i Srbija: Vlada usvojila izmene zakona, roditeljima stiže novac posle četiri godine

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima će oštećeni roditelji dobiti novac nakon četiri godine čekanja.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

10:10

Deca sa invaliditetom i Srbija: Vlada usvojila izmene zakona, roditeljima stiže novac posle četiri godine
Osobe sa Daunovim sindromom prvi put su se našle na modnoj pisti u Beogradu 2019. godine/BBC

Stanislava Pavlović, majka devojčice Dajane, koja ima utvrđeni invaliditet sto odsto, konačno će od države dobiti novac koji joj duguje - posle četiri godine čekanja.

Vlada Srbije usvojila je 17. marta izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim će oštećeni roditelji dece sa invaliditetom dobiti obeštećenje u narednom periodu.

Stanislava je jedna od 200 roditelja koji su finansijski oštećeni jer su Zakonom iz 2018. morali da biraju - da li da primaju finansijsku naknadu za zaradu ili novac na ime tuđe nege i pomoći.

Iako su tokom 2021. već izmenjeni delovi zakona za koje je Ustavni sud utvrdio da su nevažeći, tek sa najnovijim promenama bi svi roditelji trebalo da dobiju sav novac koji im pripada.

"Država mi je bila dužna oko 4.000 evra", kaže Stanislava za BBC.

Deo je dobila pre dva meseca, a deo još čeka i nada se da će ga sada dobiti.

"Neverovatno koliko je truda trebalo da konačno dobijemo taj novac", dodaje ona.

Vlada će za potrebe oštećenih izdvojiti oko 70 miliona dinara, kaže narodna poslanica Tatjana Macura, predsednica organizacije Mame su zakon, koja se godinama bori za otklanjanje ove greške.

"Pitanje koje ostaje je samo kada će ljudi dobiti novac i na koji način", kaže Macura za BBC.

Čuvena odbijenica

Najbitniji deo usvojenih izmena, dodaje Macura, jeste što će sada pravo na obeštećenje imati i roditelji koji nisu imali odbijenicu.

Odbijenica je dokument kojim se od roditelja tražilo da dokažu da su se 2018. godine prijavili da dobiju i tuđu negu i pomoć, ali i finansijsku naknadu za zaradu.

Ukoliko su mogli da prilože takav dokaz - dobili bi novac koji im se duguje.

Ono što je nelogično je da, u tom trenutku, niko od roditelja nije mogao da ostvari oba prava, jer je po tadašnjem zakonu ova mogućnost bila isključena.

"Čak 90 odsto roditelja se tada nije ni prijavilo za pomoć jer su po zakonu znali da moraju da biraju između nadoknade zarade i tuđe nege i pomoći i da neće moći da je dobiju", objašnjava Macura.

"Godinama unazad su od roditelja tražili tu čuvenu odbijenicu kao dokaz, iako ju je imalo jako mali broj ljudi." Protest Mame su zakon: Stanislava je jedna od retkih koja je odbijenicu imala, ali je na isplatu čekala četiri godine.

Novac je dobila tek pre dva meseca, ali ne ceo iznos.

Kaže da je ostala uskraćena za još oko 1.000 evra.

Problem u administraciji je izbio, dodaje, jer joj je isteklo bolovanje, a pomoći države se odrekla dva meseca kasnije.

Zato za ta dva meseca nikada nije dobila platu, a ima i prekid u stažu.

"Nadam se da ću taj novac sada dobiti, kada su otklonili glavne probleme sa zakonom", kaže ona.

Kako je tekla borba

BBC
Roditelji dece sa invaliditetom su u septembru 2021. pomislili da je njihova trogodišnja borba konačno završena - Ministarstvo za brigu o porodici usvojilo je dodatni dokument kojim je trebalo da se uklone nejasnoće nastale tadašnjim usvajanjem Zakona o finansijskoj pomoći porodici.

Po članu zakona, roditelji dece sa invaliditetom, morali su da se odluče da li će primati platu ili finansijsku pomoć države za tuđu negu i pomoć.

Ustavni sud je aprila 2021. proglasio ovaj deo zakona nevažećim i doneo odluku da roditelji treba da budu obeštećeni.

Međutim, država je ostavila pravilo da, kada se sada prijavljuju za pomoć, korisnici moraju da dostave dokaz da su pre tri godine to već učinili i bili odbijeni.

Dokument Ministarstva koji nosi naziv "obeštećenje svim porodiljama" donet je nekoliko dana posle objavljivanja teksta BBC-ja na srpskom o ovom problemu.

"Zahtev za izmenu rešenja o naknadama mogu podneti svi korisnici o čijim pravima se odlučivalo od početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, odnosno od 1. jula 2018. godine", navodi se u dopisu Ministarstva iz oktobra 2021.
BBC
Četiri godine borbe
  • Leto 2018. - Donet Zakon o finansijskoj pomoći porodici
  • Decembar 2020. - Ustavni sud proglašava neustavnim deo o pomoći roditeljima dece sa invaliditetom
  • April 2021. - Odluka Ustavnog suda stupa na snagu
  • Avgust 2021. - Ministarstvo za rad i Ministarstvo za brigu o porodici zajednički šalju instrukciju po kojoj je zakon promenjen, a ona podrazumeva da roditelji mogu da dobiju obeštećenje samo za dve godine unazad i da moraju da prilože odbijenicu
  • Avgust 2021. - Udruženje Mame su zakon se žalilo na ovu instrukciju
  • Septembar 2021. - Iz Ministarstva za brigu o porodici najavljuju za BBC da je u izradi dodatno pojašnjenje kao sastavni deo instrukcije
  • 16. septembar 2021. - Iz Ministarstva za brigu o porodici doneli su dodatno pojašnjenje instrukcije, ali ono ne sadrži rešavanje problema najvećeg broja roditelja - koji nisu podneli zahtev za dobijanje i tuđe nege i pomoći i plate, jer u tom trenutku ova mogućnost nije bila po zakonu
  • 17. mart 2022 - Vlada Srbije donosi Zaključak, kojim kojim će se obeštetiti porodice dece sa invaliditetom na koje je primenjivana neustavna odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koje nisu obeštećene do novembra prošle godine, kako je prethodna instrukcija nalagala

Pomoć ne stiže ni onima koji su se prijavili

Kada je shvatila da, opet, ne može da dobije novac, koji je planirala da uloži za Vukove potrebe, Gordana je bila razočarana.

"I to je mala reč", kaže ona.

To nije sve, Gordana još nije dobila rešenje, iako je odavno podnela zahtev za redovnu tuđu negu i pomoć, ne za obeštećenje.

Odavno je prošao rok od 60 dana, u kojem je država dužna da donese odluku o zahtevu.

"Zvanično, sada imam pravo na ovu pomoć, ali ništa ne stiže mesecima", kaže ona.

"Posebno sam predala zahtev za obeštećenje, ni tu nema nikakvog odgovora".

Gordana je u kontaktu sa ostalim oštećenim roditeljima i kaže da većina još čeka rešenje za novac koji treba da dobijaju redovno, iz meseca u mesec.

"Ne znam da li samo čekaju da odustanem od novca", kaže ona.

"Ako je tako, to je stvarno surovo".

Hiljadu i jedan problem

Science Photo Library
Ovo nije jedini problem sa izmenama Zakona o finansijskoj pomoći porodici.

Kako su delovi proglašeni neustavnim, država mora da pronađe način kako da obešteti korisnike u različitim životnim situacijama koji su pogođeni ovim zakonom.

"Imamo majku koja je - na pitanje da li se odriče plate ili tuđe nege i pomoći - dala otkaz i izgubila trajno posao", kaže Macura.

"Ko će sada njoj da isplati sve plate koje je neustavno izgubila?".

Da li je vredelo

Stanislava je već tri puta pisala nadležnima kako bi joj vratili preostalih 1.000 evra.

Koliko je puta pisala da bi joj se vratio prvi deo novca - ne može ni da izbroji.

"Da mi je neko rekao pre četiri godine da će sve ovo biti potrebno da dobijem novac - ne bih verovala", kaže ona.

U međuvremenu je išla i na brojne proteste koji su organizovali zbog ovog zakona.

"Moram da priznam da sada nekako vidim kraj", dodaje.

"Dobar je ipak osećaj da smo se izborili. Nije mi teško - pisaću im dok mi ne vrate sav novac." Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Prva modna revija manekena sa Daunovim sindromom

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: