BBC na srpskom - B92

FIFA odlučila: Kardif plaća za Salu šest miliona evra Nantu

To je trećina ukupnog obeštećenja koje su klubovi dogovorili uoči pogibije argentinskog fudbalera

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Engleski fudbalski klub Kardif Siti moraće da plati francuskom Nantu šest miliona evra za transfer Emilijana Sale, odlučila je Svetska fudbalska federacija (FIFA).

Klubovi su već mesecima u sporu oko transfera napadača koji je poginuo u avionskoj nesreći u januaru putujući iz Francuske u Veliku Britaniju kako bi se priključio novom klubu.

Kardif je pred nadležnim organima FIFA izneo tvrdnju da nije dužan da plati dogovoreno obeštećenje od 17 miliona evra jer je Sala poginuo.

Član engleskog Čempionšipa zatražio je pojašnjenje da li je šest miliona evra ukupna suma koju mora da plati ili samo prva od nekoliko rata.

"Klub je video odluku FIFA povodom transfera Emilijana Sale. Zatražićemo dodatno pojašnjenje kako bi znali koji su naši sledeći koraci", saopštio je Kardif.

Advokati tog kluba tvrdili su da Kardif nije dužan da plati obeštećenje dogovoreno sa Nantom jer Sala nije zvanično nije bio član kluba u trenutku pogibije.Kardif smatra da je transfer nevažeći, jer tvrdi da je Premijer liga odbacila određene klauzule koje je tražio Nant u originalnom ugovoru i da Sala nije imao priliku da vidi i potpiše konačnu verziju dokumenta.

Zbog toga Sala još nije bio registrovan kao igrač Kardifa u dokumentima Premijer lige u trenutku tragedije.

Predstavnici Nanta, međutim, tvrdili su da je sva potrebna papirologija završena.

"Kardif mora da plati Nantu šest miliona evra. To je suma jednaka prvoj rati ukupnog obeštećenja koje su klubovi dogovorili 19. januara", navodi se u saopštenju FIFA komiteta za status igrača.

Klubovi sada imaju deset dana za podnošenje žalbe pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Dvadesetosmogodišnji Sala je poginuo 21. januara kada se mali avion kojim je putovao u Engleski srušio u Lamanš. Dva dana pre toga klubovi su saopštili da su dogovorili transfer.

Telo fudbalera kasnije je izvađeno iz olupine aviona. Telo pilota Dejvida Ajbotsona još nije pronađeno.

Sala je pre pada bio izložen visokim nivoima ugljen monoksida.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu