Škotska poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja dece

Postoje mnogo bolji načini za vaspitavanje dece od batina.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2018.

07:38

Škotska poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja dece
Batine nisu iz raja izašle/Getty Images

Udaranje dece štetno je po mentalno zdravlje i trebalo bi ga zabraniti, kažu školski psiholozi.

Asocijacija školskih psihologa je podnela zahtev TAK konferenciji kojom poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

U ovom trenutku, iako je fizičko kažnjavanje zabranjeno u školama, roditelji mogu da udare ili fizički kazne dete dokle god ne prelazi "razumne" granice.

Psiholozi kažu da ima mnogo boljih načina za prevaspitavanje.

Član nacionalnog Izvršnog odbora AEP-a Džon Drevic kaže da je fizičko kažnjavanje štetno za mentalno zdravlje deteta, da modeluje agresivno ponašanje i govori deci da je u redu koristiti nasilje.

"Šezdeset zemalja već je potpuno zabranilo fizičko kažnjavanje dece, uključujući Švedsku, Irsku, Španiju, Nemačku i Portugaliju, i vreme je da nasilje nad decom bude nezakonito u Ujedinjenom Kraljevstvu u svim okruženjima, uključujući i dom."

"Viša agresija"
Deca zbog batina postaju depresivna i anksiozna/Getty Images
Predlog zakona, koji je podneo poslanik iz stranke Zelenih Džon Fini, podržala je vlada i gotovo je sigurno da će ga izglasati škotski parlament.

Psiholozi navode istraživanja koja pokazuju da kada roditelji koriste silu, aktivnosti mozga se menjaju zbog čega može doći do eskaliranja batina nad decom.

Oni tvrde da fizička kazna takođe dovodi do slabijeg kvaliteta odnosa roditelj-dete, lošeg mentalnog zdravlja u detinjstvu i odrasloj dobi, viših nivoa agresije deteta, kao i do asocijalnog ponašanja.

Nacionalna prosvetna unija, najveći sindikat nastavnika u Škotskoj prestavio je predlog.

Doktorka Mari Busted, generalna sekretarka sindikata rekla je da roditelji i staratelji imaju pravo da postavljaju granice za svoju decu kako bi im pomogli u razvijanju socijalnih veština i dobrog ponašanja.

"Međutim, moramo biti sigurni da se roditelji dobro ophode prema deci i kod kuće. Tući decu u 2018. godine nije ni prihvatljivo, ali ni zabranjeno."

Sju Etkins, stručnjakinja za roditeljstvo i bivša profesorka tvrdi da su studije pokazale da korištenje fizičke sile kod dece izaziva anksioznost i depresiju i šteti njihovom samopouzdanju.

Doktor Stjuart Vejton, sociolog i aktivista kaže da bi sigurno bilo nezakonito kada bi odrasli međusobno postupali onako kako postupaju prema deci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: