Auto-test: Peugeot 3008 – recept za dobro raspoloženje

Peugeot se već decenijama trudi da avangardnim i nesvakidašnjim dizajnerskim rešenjima privuče kupce. Među najinteresantnijim modelima je krosover 3008 u koji se odnedavno ugrađuje novi dizel motor i automatski menjač sa osam brzina.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4447/1841/1620 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2675 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4447/1841/1620 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2675 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Peugeot 3008 je na tržištu već neko vreme a povod za test je obnova game motora koji ispunjavaju najnovije Euro 6d-Temp standarde u pogledu emisije izduvnih gasova.

Potpuno je novi dizelaš. Umesto 1.6 HDi motora u vozila PSA grupacije ugrađuje se novi 1.5. Ima četiri cilindra i nekoliko nivoa snage.

U 3008 se ugrađuje najjača verzija od 130 konjskih snaga, što je deset „konja“ više u odnosu na odlazeći 1.6 HDi. Uz novi motor se opciono ugrađuje i novi menjač – automatizovani sa osam brzina.

Peugeot 3008 1.5 BlueHDi: zapremina 1499 ccm; snaga 96 kW (130 KS); maks. o. mom. 300 Nm pri 1750 o/min
Peugeot 3008 1.5 BlueHDi: zapremina 1499 ccm; snaga 96 kW (130 KS); maks. o. mom. 300 Nm pri 1750 o/min

Peugeot 3008 je predstavnik krosovera C segmenta. Nema pogon na sva četiri točka, ali zato ima nekoliko režima za vožnju po različitim vrstama podloge, koji su sasvim dovoljni da se vozač izvuče iz neprijatnih situacija bez zaglavljivanja.

Što se tiče veličine, moramo da primetimo da spada među najprostranije u klasi, sa velikim prtljažnikom i komfornim zadnjim sedištima.

Ipak, najvažniji lajtmotiv ovog automobila je dizajn.

Pežo je apsolutno jedinstven po svojoj estetici, ne samo karoserije, već i unutrašnjosti. Tu su čuveni instrumenti postavljeni iznad volana malog prečnika koji podseća na one u trkačkim automobilima.

Model 3008 je poznat i po atraktivnim digitalnim instrumentima na kojima vozač može da odabere nekoliko vrsta prikaza, od analognih sa tradicionalno „obrnutim“ smerom kazaljki obrtomera pa sve do varijante sa dominacijom mape navigacije na ekranu.

Uz sve to, fantastično dizajnirani tasteri na centralnoj konzoli sa izgledom aluminijuma zaokružuju specifičnu atmosferu. Posebno nam se dopada što se Pežo potrudio da bogato tapacira kabinu, pa su interesantni materijali ne samo na sedištima već i na komandnoj tabli i u vratima.

Još jedno iznenađenje nastaje uveče, kada otvorite vrata i uključi se ambijentalno osvetljenje plave boje, sa skrivenim izvorima svuda po kabini, uključujući držače za čaše i tapacirunge u vratima.

Ovakvu atmosferu nemaju čak ni mnogi automobili premijum proizvođača, kojima se Peugeot približio i u pogledu sjajne završne obrade.

Drugim rečima, Francuzi su zadali ozbiljan domaći zadatak proizvođačima premijum automobila.

U vožnji Peugeot 3008 podseća na terence. Poskakuje i blago se stresa preko neravnina. Ima vrlo osetljivu kočnicu pa je vozačima potrebno neko vreme da se naviknu.

Prečnik okretanja je relativno mali, što je više nego potrebno prilikom manevrisanja.

Kad smo već kod toga, testirani primerak opremljen je sistemom za automatsko parkiranje. Da bi se ono i aktiviralo, potrebno je da se uđe u meni, što nije baš praktično, pogotovo onima kojima je ova funkcija zaista potrebna.

U meni morate da uđete i kad želite da isključite start-stop sistem, koji nije mogao da bude deaktiviran na visokim temperaturama.

„Klima“ se takođe podešava u meniju, a svaka od željenih funkcija se poziva preko odgovarajuće dirke na centralnoj konzoli.

Za sve ovo je potrebno malo privikavanja koje ne traje dugo. Jednom kada shvatite ideju konstruktora i princip funkcionisanja, posle sa lako snalazite sa podešavanjima koja su zaista brojna.

Prtljažnik:  520 l
Prtljažnik: 520 l

Novi motor i menjač su pravo iznenađenje. Deset „konja“ više u odnosu na prethodnika i te kako se oseća. Rezerva snage i njena dostupnost na vrlo niskim obrtajima je neočekivana, pa je bilo teško odoleti a ne koristiti prednosti kao što su minimalna turbo-rupa i sjajan automatizovani menjač.

Ne samo što je radni opseg sada podeljen na osam stepeni prenosa u odnosu na dosadašnjih šest, već je isprogramiran tako da menja brzine kao vrlo iskusan vozač.

Zanimljivo je kako ih tečno slaže prilikom uobičajenih ubrzanja ali i kako zadržava obrtaje u situacijama kada proceni da vam je potrebna maksimalna rezerva snage.

Čak nije potrebno da ga prebacujete u „sport“ mod koji je takođe dostupan, s obzirom da prepoznaje stil vožnje i vrlo efikasno se prilagođava vozaču u skladu sa trenutnim potrebama. Štaviše, u svakodnevnoj vožnji se pokazao bolje programiranim od nekih menjača na automobilima premijum proizvođača.

Naravno, uživanje u trenutnoj reakciji na komandu gasa prilikom međuubrzanja dovelo je i do veće potrošnje. Priznajemo, auto nismo štedeli, ni po gradu a ni na auto-putu, pa smo test završili sa prosekom od 7,6 l/100 km sa često uključenim klima-uređajem.

Umerena ubrzanja po gradu prosek lako spuštaju na manje od sedam litara. Treba imati u vidu da masa vozila nije baš mala, kao i da ima veću čeonu površinu. Pri 130 km/h u osmoj brzini motor se „vrti“ na vrlo niskih 2100 obrtaja i tada troši oko sedam litara.

Tokom testa smo uživali u bogatoj opremi koja je za svaku preporuku jer drastično olakšava život i korišćenje automobila. Pre svega, tu je beskontaktno otključavanje i zaključavanje sa automatskim preklapanjem retrovizora.

Motor se startuje na dugme, a vrata prtljažnika su takođe „na struju“. Moramo da pohvalimo kalibraciju senzora za zamahivanje nogom, jer smo svaki put iz prve uspeli da otvorimo ili zatvorimo prtljažnik.

Zbog velike visine u 3008 se lako ulazi. Čak i u najnižem položaju vozačko sedište je dosta visoko a sedi se poluzavaljeno zahvaljujući volanu koji se dosta izvlači. Takav položaj omogućava i automatski menjač, odnosno nedostatak kvačila, pa sedište može dodatno da se pomeri unazad.

Ono po čemu se 3008 izdvaja od ostalih automobila je vrlo prostrano zadnje sedište. Posebno je zanimljiv porodicama sa malom decom koje moraju da instaliraju dva dečja sedišta.

Ipak, onima koji moraju da postave tri dečja sedišta, što i nije tako redak slučaj, za preporuku je duža varijanta ovog automobila – Peugeot 5008. On ima tri reda sedišta, s tim što su u drugom redu tri potpuno nezavisna sedišta.

Prikaz kamere od 360 stepeni oko vozila dodatno olakšava parkiranje. Doduše, displej je mogao da bude veće rezolucije a i treba reći da je u pitanju jedna kamera.

Prikaz od 360 stepeni se kreira tako što kamera skenira situaciju oko vozila, pa je ono što vidite na displeju zapravo render.

Mislilo se i na komfor prilikom ulaska ili izlaska iz vozila tako što vrata donjim delom skoro u potpunosti štite sajtne od prljanja, tako da nema straha da ćete nogavicom obrisati pragove.

Pežo je napravio ne samo na oko zanimljiv već zaista veoma dobar auto u svakom pogledu. Na sitnim propustima ne treba zameriti s obzirom da je evidentan ogroman trud da se postigne nešto novo i drugačije.

Od klišea odskače i u pogledu kvaliteta, i to ne samo završne obrade već i inženjeringa.

Novi motor je više nego dovoljno snažan i štedljiv za potrebe prosečnog vozača koji prelazi veći broj kilometara. Čak i ljubitelji manuelnih menjača će biti prijatno iznenađeni novim automatikom.

Najdominantniji utisak je da Peugeot 3008 kao retko koji auto unosi određenu dozu radosti i topline u svakodnevni život, predstavljajući svojevrsnu vizuelnu i čulnu terapiju koja nam je svima potrebna.

Cena test primerka je 28.790 evra sa PDV-om, dok verzija sa benzinskim 1.2 motorom iste snage i drugim po redu paketom opreme ima akcijsku cenu od 22.690 evra.

Nesvakidašnji karakter menjača

Još jedan dokaz da se automobili prilično međusobno razlikuju je i novi automatski menjač. U automatskom režimu je izuzetno inteligentan i prijatan za vožnji.

Pa ipak, ako nekad poželite da koristite manuelni, budite spremni na određene specifičnosti. Za razliku od svih ostalih menjača koji ostanu u manuelnom modu pošto aktivirate neku od ručica na volanu, na ovom automobilu menjač se vraća u automatski mod već posle pet-šest sekundi.

Istovremeno, nema opcije da se vratite u manuelni zadržavanjem komande „plus“. Na primer, poželite da kočite motorom, kliknete „minus“ i posle nekoliko trenutaka menjač se vraća u automatski režim, promenom stepena ili dva naviše.

Osim... Ako kliknete „M“ taster na ručici menjača, tada prelazi u klasičan manuelni mod.

Pomoć u klizavim situacijama

Iako nema pogon na sva četiri točka, Peugeot 3008 je opremljen preklopnikom kojim auto pripremate za različite situacije u pogledu vrste podloge.

Time se praktično obezbeđuje poseban režim rada motora ali i elektronska blokada diferencijala ukoliko jedan od pogosnkih točkova izgubi kontakt sa podlogom.

Naravno, ovaj sistem ne može da zameni 4x4 pogon, na primer, kada treba da krenete na vrlo strmim i klizavim uzbrdicama.

Zanimljivo je da je Pežo ugradio i taster za aktivaciju pomoći prilikom spuštanja niz vrlo strme i klizave nizbrdice. Auto tada sam koči i održava malu brzinu, čime se eliminiše mogućnost klizanja u stranu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Peugeot 3008 1.5 BlueHDi Allure: Specifikacije

zapremina motora 1499 ccm
snaga 96 kW (130 KS)
maks. o. moment 300 Nm
menjač automatizovani, 8 stepeni
dimenzije: D/Š/V 4447/1841/1620 mm
međuos. rastojanje 2675 mm
klirens 219 mm
prtljažnik 520 l
rezervoar 53 l
masa 1430 kg
pneumatici 225/55 R18
maks. brzina 192 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,5 s
potrošnja (fabrička) 4,4/3,9/4,1 l/100 km
emisija CO2 108 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu