Porsche 911 Carrera 4S

Kada bi automobili bili odela, onda bi se delili na jeftinu robu, koju možeti kupiti u običnim prodavnicama, kvalitetnije markirane ”krpice”, košulje, jaknice i slično, te ekskluzivne stvari iz najboljih butika. Porsche bi bio na nivou ekskluzivnih brendova, kao što je Armani, ali bi sa većinom svojih automobila ostao u konfekcijskoj ponudi. To je slučaj i sa osveženim modelom 911 Carrera 4s.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2008.

14:00

Default images

Zbog ”mekanih” linija, Porsche 911, čak i najnovije generacije, ne izgleda posebno agresivan. O kakvoj se ”zverki” radi, najviše govori zadnji deo. Širok, sa pneumaticima velikih dimenzija, i ogromnim izduvnim cevima. Posebnu privlačnost daje mu igra svetlosti i senki na velikim blatobranima, koji se uzdižu prema sredini karoserije. Kada bi birali ”najseksi” automobilsku ”zadnjicu”, glasao bih za Porsche 911.

Da ne bi uzimali mene za primer kako skupi sportski automobili muškarcima služe za raznorazne ”kompenzacije”, uvek pažljivo gledam oko sebe, da me neko ne posmatra, kad se približavam Porscheu 911 sa zadnje strane. Ako nema nikoga, priđem što bliže mogu i sa vrhovima prstiju, nežno pomilujem i pratim izazivno napetu liniju iznad zadnjeg pneumatika. Kad sam posve siguran da sam sam, usporim korak, i nežno ”potapkam” po zadnjim svetlosnim grupama. Nije to samo privlačnost tela, ni ljubav na prvi pogled. To je odnos kojeg sa 911 gradim već godinama. Polako, ali sigurno, uvlači mi se pod kožu.

Brza obnova

Na prvi pogled, izgleda da se Porsche 911 vremenom ne menja. No, to je samo površan utisak. Za njega se stalno pripremaju nova tehnička rešenja radi poboljšavanja performansi, koje su osnova uživanju u vožnji.

Još nikad do sada, kod Porschea nisu brže obnovili osnovni model, nego što je to ovaj put slučaj. Daleko od toga da nešto nije bilo kako treba, pa da se zbog toga moralo pristupiti hitnim promenama, ali u Stuttgartu su u relativno kratkom vremenu, za njega razvili toliko tehničkih noviteta, da je bilo potrebno ukazati na njih diskretnim osveženjem karoserije. Najpre su kroz ”pomlađivanje” prošli modeli sa pogonom na zadnje točkove. Ubrzo zatim, isti put prošle su i verzije sa pogonom na sva četiri točka. Kod poslednjih, noviteta je više, te su napravili i veći korak napred. Zato su Carrere sa brojem ”4” u oznaci, opet dobar pokazatelj kako vrhunski automobil može postati još bolji.

Porsche 911 Carrera 4S snažnija je verzija novog 911 sa pogonom na sva četiri točka. U poređenju sa prethodnim modelom, Carrera 4S ima 22 kW (30 KS) i 20 Nm više, a uz to, prosečna potrošnja goriva manja je za 6,8%. Ti podaci ukazuju da je pre svega povećana efikasnost motora, jer je novi šestocilindarski bokser dobio direktno ubrizgavanje goriva, zbog čega je agresivniji i bolje se odaziva, a iz izduvnog sistema zvuči ”opasnije”.

U borbi sa sekundama

U 911, vozač sedi vrlo nisko... Noge su, u odnosu na ostale automobile, ispruženije i bliže podu. Vrata se zatvaraju precizno i uz zvuk koji otkriva kvalitet materijala, izrade i završne obrade. Kažu da su Porschei dobili kontakt-bravu za startovanje motora sa leve strane upravljača zbog trke u Le Mansu, jer su u trenucima kada su uskakali u automobil, vozači već okretali ključ...

A meni se nije žurilo. Mada sportsko, sedište je uz dobru bočnu potporu, baš udobno. Razgledam i čini mi se da se ništa nije promenilo. Na vrhu armaturne table, smešten je hronometar, koji se startuje i zaustavlja pritiskom na taster na ručici uz upravljač.
Mada ću da krenem u vožnju regionalnim putevima, biram program rada informativnog sistema Chrono. ”Sekundara” će poći na ”kružni put” i iako neću biti na pisti, da će mi osećaj dinamičnije vožnje. Na velikom ekranu ispisaće se vremena zamišljenih ”krugova” ili na poznatoj deonici, vreme koja u datom trenutku dozvoljavaju situacije na putu. S vremena na vreme, pritisnuću dugme, čisto da vidim kako radi sistem i statistička obrada podataka.

Kada sam podesio sve što treba, okrećem ključ. Odlučan, pomalo grub i nekonvencionalan zvuk motora, budi me iz maštanja o broju krugova i vremenima koje postižem. Kvačilo i menjač su relativno tvrdi. Promena stepena prenosa zahteva nešto snažnije ”guranje”, ali je zato menjač precizan i na nivou zadatka kojeg mora da obavi u sportskim automobilima poput ovog. Moj je Porsche 991 Carrera 4S sa manuelnim menjačem.
Vozim se putevima od Berlina prema severu. Nemci su nakon ujedinjenja, sa proverenom formulom velikih investicija u infrastrukturu, podsticali ekonomski razvoj i finansijsko jačanje bivše Istočne Nemačke.

Zato su sada auto-putevi u tom delu zemlje novi i široki. Ukoliko frekvencija saobraćaja dozvoljava, po njima se može voziti i brzinom bez ograničenja. No, kada Porsche nosi oznaku sa brojem 4, onda znatno više voli krivine. Zato sam ga i dovezao tamo, gde sa ponosom može da pokaže sve šta ume.

Brze krivine

Porsche 911 Carrera 4S posebna je ”vezna” karika između najnovijih, i 911 koji tek čekaju na promene. To su oni sa turbo motorom i pogonom na sva četiri točka.

Nova Carrera 4S ima, naime, motor nove generacije, a novi središnji diferencijal dobila je od još nepromenjenog modela 911 Turbo. Suština sistema PTM (Porsche Traction Management) je elektronski nadziran i vođen središnji diferencijal sa višelamelarnom spojnicom sa elektromagnetnom blokadom. Sistem deli pogon između prednjih i zadnjih točkova u odnosu od 0 do 100%, u oba smera. Uz to, zadnji diferencijal poseduje i mehaničku blokadu do 22% pod opterećenjem, i do 27% bez opterećenja obrtnim momentom motora. Kako sistem PSM (Porsche Stability Management) radi po ekstremnim sportskim logaritmima, najnoviji Porsche 911 Carrera 4S uvek i svuda vozi kao da je ”zaljepljen” na asfalt. Upravljač je izuzetno precizan. Oduševljavaju i kočnice. Njima nikad ne ponestaje snage, a mali aerodinamički dodaci na prednjem delu, usmeravaju što je moguće više vazduha za hlađenje prema diskovima.

Uz kasno kočenje u krivini, kada se rastereti zadnji deo, ali i kod odlučne vožnje sa punim gasom iz krivine, Porsche 911 Carrera 4S ostaje neutralan, i veoma jednostavan za vožnju. Sistem PTM radi zaista brzo i precizno. A tu je i aktivni sistem oslanjanja. Ponekad se putanja kroz krivinu malo i ”proširi”, a kada vozač shvati gde i kada zbog toga mora da trenutak ranije okrene upravljač, vožnja postaje precizna, kao da se po asfaltu vuče hirurški nož.

Inteligencija

U brojnim situacijama čini se da automobil sam razmišlja, jer reaguje na potrebe i želje, te ”krene” da se prilagođava, baš kada vozač oseti potrebu za tim. Efikasnost pogona na sva četiri točka posebno je upečatljiva kod velikih brzina kojima se može voziti kroz krivine. A velike brzine sa kojima se približavate kraju ravnih deonica, samo pokazuju kako vozač brzo stiče veliko poverenje u 911 i njegovu tehniku.

Distribuciju pogona između prednje i zadnje osovine, sistem obavlja u milisekundama, te je zato automobil izuzetno stabilan pri visokim brzinama. Kada naiđete na asfalt sa različitim kvalitetom podloge, čini se da ovaj Porsche ima i ”oči”, jer uspeva da pravovremeno prilagodi funkcionisanje pogona na sva četiri točka. Uz odlučno ubrzavanje, sistem unapred pripremi centralni diferencijal. Jer, kada vozač pritisne papučicu gasa, elektronski sistem šalje informaciju o tome kako motoru, tako i elektromagnetnom centralnom diferencijalu, koji na to reaguje pre nego li motor. Na taj način, diferencijal spreman dočekuje povećanje snage i obrtnog momenta koji stižu od agregata.

Međutim, inteligentnim sistemima tu još nije kraj. Centralni diferencijal prilagođava odnos distribucije snage na prednjoj i zadnjoj osovini i u slučaju podupravljanja i preupravljanja. Ukoliko vozač ”ne doda” ili ”ne oduzme” dovoljno upravljač, PTM mu pomaže dodavanjem obrtnog momenta na prednje ili zadnje točkove.

Automobil za svaki dan

Iako najnovija Carrera sa pogonom na sva četiri točka i snažnijim motorom može biti veoma brža i agresivna, ona konstantno ostaje sportski kultivisana. Baš zbog toga, ovo je automobil kojeg je moguće voziti svaki dan, po svim putevima. ”Svemogući” pogon 4x4 omogućava i sigurnu vožnju zimi, kada padne sneg i kada nam led na putu postavlja opasne zamke. Sistem upravljanja stabilnosti (PSM), udružuje i usklađuje rad sa ABS-om, pa i sistemima protiv proklizavanja točkova kod ubrzavanja, te prilagođava snagu motora i sistema ”blokiranja” diferencijala.

Tako Porsche 911 Carrera 4S nije samo seksi, već i izuzetno snažan i pametan. Na poseban način, odgovorniji je od vozača, jer ispravlja skoro sve njegove greške. Sa njim je ”zabavljanje” zaista uživanje. To je automobil sa osobinama atraktivne i energijom pune devojke, te odgovorne žene, koja životnog saputnika nikad ne razočara. Uh, još ću se na kraju, ja oženiti tim 911.

Piše: Ž. Purgar, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: