Automobili

Ponedeljak, 27.11.2023.

10:49

Revolucija: Hyundai pokreće serijsku proizvodnju robotaksija

Otvorena je prva fabrika za proizvodnju samovozećih taksi automobila.

Izvor:

Revolucija: Hyundai pokreće serijsku proizvodnju robotaksija
Foto: Hyundai promo

U Singapuru je otvoren supermoderni objekat sa čije proizvodne linije će za nekoliko dana sići ​​prvi robot taksi pod nazivom Motional Ioniq 5. Automobil su zajednički razvili Hyundai i američka kompanija Motional, specijalizovana za razvoj sistema autonomne vožnje. Proizvedeni automobili postaće deo flote sa kojom će Motional sledeće godine započeti komercijalni prevoz putnika na američkom tržištu.

Ova vest je utoliko značajnija kada znamo da je Ioniq 5 prvo vozilo koje je u potpunosti ispunilo standarde autonomnih vozila nivoa 4, za koje je dobio sertifikat američke agencije za bezbednosne standarde vozila FMVSS (Federal Motor Vehicle Safeti Standards).

Podsećanja radi, nivo 4 znači da automobil može da radi potpuno autonomno, ali dok se ne donesu odgovarajući zakoni i ne razvije infrastruktura, može da se kreće samo u ograničenom području (što su obično urbane oblasti gde je maksimalna brzina uglavnom do 50 km /h).
Foto: Hyundai promo
Inače, kompanija Motional već godinama razvija i testira autonomna vozila širom SAD i u Singapuru, a Hyundai je jedan od osnivača, uz irsku tehnološku kompaniju Aptiv, koja je poznata po svojim dostignućima na polju razvoja mobilnosti sledeće generacije.

Vozilo Ioniq 5 Motional je godinama testirano u urbanim sredinama sa gustim saobraćajem, kao što su Las Vegas ili Boston, u saradnji sa stručnjacima za taksi prevoz Lyft i Uber.

Međutim, Motional razvija i druga tehnološka rešenja važna za funkcionisanje robotaksija. Na primer, ako se automobil susretne sa nesvakidašnjom situacijom, kao što je nailazak na oboreno drvo ili bilo koji drugi neočekivani scenario.

Tada će automobil kontaktirati neku vrstu centra za podršku, gde će ljudski operater pomoći softveru koji kontroliše automobil da se izvuče iz takve situacije. Pritom, operater neće daljinski kontrolisati vozilo, već će mu samo pomoći da izvrši manevar koji će biti bezbedan, legalan i brz.

Naravno, i sistem će naučiti kako da se izvuče iz slične situacije u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: