Automobili

Subota, 11.11.2023.

15:05

BMW uvodi opciju poluautonomne vožnje

Većina velikih marki automobila ima tempomate ili neku vrstu sistema autonomnog parkiranja, ali ne postoji prava autonomna ili poluatonomna vožnja (ako izuzmemo Teslu i Ford). Od sledećeg proleća, BMW je rešio da to promeni.

Izvor: B92

BMW uvodi opciju poluautonomne vožnje
Foto: Shutterstock/NothingIsEverything

Iz nemačkog proizvođača saopštili su da će od proleća 2024. godine svojim kupcima omogućiti "visokoautomatizovanu" vožnju, i to na modelima iz serije 7. Ovaj sistem zvaće se BMW Personal Pilot L3.

Vozači će uz pomoć ove opcije moći da, ako su uspunjeni odgovarajući uslovi, ne obraćaju pažnju na menjač ili komande automobila, jer će veštačka inteligencija preuzeti upravljanje nad vozilom.

Uslovi koje smo malopre pomenuli odnose se na to da automobil neće moći u ovom režimu da ide brže od 60 km/h, i da auto-put kojim se kreće mora da ima fizički odvojene kolovozne trake.

Vozačima koji imaju ovaj sistem (autonomni sistem nivoa 3) biće dozvoljeno da koriste mobilne telefone ili čak gledaju neki film ili seriju na centralnom ekranu dok ih autopilot vozi.

Za početak ova opcija biće moguća samo u Nemačkoj, a moći će dodatno da se naroči u okviru kupovine BMW serije 7, po ceni od 6.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

13 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: