Kosovo 0

17.05.2024.

10:07

Grenel: Konačno

Nekadašnji američki specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel podržao pismo koje su tri evropske zemlje poslale Prištini.

Izvor: Novosti

Grenel: Konačno
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podeli:

Podsetimo, lideri Italije, Nemačke i Francuske uputili su premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu saopštili da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope.

Kako je navedeno u poruci Prištini, ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština''. Takođe, te zemlje su pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

"Italija, Francuska i Nemačka rekle su kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mora da napravi 'odlučan napredak' u primeni prethodnih sporazuma ili u suprotnom neće podržati njihovu prijavu za Savet Evrope."

Grenel je posebno istakao Italiju, Francusku  i Nemačku kao zemlje koje su ''konačno delale''.

"Važno je napomenuti da je Trampova administracija postavila ovaj zahtev Kurtiju pre četiri godine - i zbog toga su je kritikovali Evropljani", napisao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: