Automobili

Utorak, 01.08.2023.

09:30

Japan uvodi sankcije Rusiji: Sve "staje"

Japan nastavlja da širi svoje sankcije Rusiji, čije se automobilsko tržište drastično promenilo poslednjih godina.

Izvor: B92

Japan uvodi sankcije Rusiji: Sve
Photo: Lexus

Sa uvođenjem novih sankcija, japanska privreda se suočava sa novim izazovom. Naime, sankcije Rusiji se produžavaju, počev od 9. avgusta. U okviru njih zabranjen je izvoz svih hibridnih i električnih vozila, kao i automobila sa zapreminom motora od najmanje 1900 kubika.

Novim sankcijama obustavlja se izvoz svih artikala koji bi na ovaj ili onaj način mogli da se preusmere u vojne svrhe, poput čelika, plastičnih proizvoda i posebno elektronskih delova. Nove sankcije su direktan rezultat majskog samita u Hirošimi, kada je dogovoren novi pritisak na Rusiju.

Ovim će od 9. avgusta biti zabranjen izvoz u Rusiju automobila iznad 1.900 kubika, putničkih automobila sa hibridnim motorima i gumama za velika vozila i tako dalje“, rekao je japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura, preneo je Rojters.

Ova odluka dolazi nakon što je jedan broj japanskih proizvođača obustavio proizvodnju u Rusiji, ali ne i izvoz u Rusiju. Takođe, većina vozila dolazi iz Kine, uključujući i ona japanskih brendova, a koristi se i mreža prodavaca polovnih automobila.

Uprkos prilagođavanju tržišta novim uslovima, primetan je pad prodaje novih automobila u Rusiji. Neke procene pokazuju da je prodaja pala i do četiri puta, ali je poslednjih meseci vidljiva stabilizacija. Domaća Lada podiže proizvodnju, a uvoz iz Kine je drastično porastao. Takođe, još uvek postoje putevi koji u Rusiju dovoze automobile luksuznih zapadnih brendova. S druge strane, odsustvo ruskog tržišta ozbiljno je finansijski uticalo na mnoge zapadne proizvođače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: