Najčistiji automobil na svetu – sakuplja čak i prašinu sa guma

Bez fine prašine, bez CO2 i gotovo ikakvih drugih emisija.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Ponedeljak, 03.10.2022.

08:14

Najčistiji automobil na svetu – sakuplja čak i prašinu sa guma
Foto: DLR promo

Nemački svemirski centar (DLR) i kompanija HWA predstavili su prototip za koji tvrde da je ekološki najprihvatljivije drumsko vozilo na svetu.

Aerodinamična električna limuzina nazvana ZEDU-1 trebalo bi da ponese tu titulu. Za razliku od drugih automobila, u okolinu bi trebalo da emituje znatno manje prašine od kočnica i čestica guma koje nastaju trenjem sa asfaltnom podlogom.

Prvo je omogućeno novom vrstom električne kočnice sa više diskova, koja je integrisana u elektromotor umesto u točkove. Magnetna indukciona kočnica obezbeđuje dodatno usporavanje.
Foto: DLR promo
Osim toga, naučnici su u potpunosti prekrili i aerodinamički optimizovali točkove, tako da se mikročestice sa guma pomoću vakuuma usisavaju u sistem filtera – slično usisavaču.

Emisije ovih čestica trebalo bi da se u potpunosti neutralizuju do brzine od 50 km/h, a pri većim brzinama za 70 do 80 odsto. Obe tehnologije sada treba dalje razvijati zajedno sa industrijom, kako bi se jednog dana našle u serijskoj proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: