Bezbednost automobila će se testirati "pod vodom"

Svi koji su imali nesreću da se nađu u poplavi ili u automobilu koji tone znaju koliko je to užasavajuće iskustvo, a beg iz takvih situacije nije lagan.

Podeli
Foto: Dmitry Bruskov/Shutterstock
Foto: Dmitry Bruskov/Shutterstock

Zbog toga australijski program procene novih automobila ANCAP uvodi promene te će ocenjivati i bezbednost vozila pod vodom.

Od 2023. godine ANCAP će uključivati testiranje pod vodom koje postaje deo ukupnog novog sistema ocenjivanja automobila. Biće grupisano s drugim ocenama u ANCAP sistemu koje se odnose na pristupačnost vozilima nakon sudara s fokusom na spašavanje putnika zarobljenih u vozilu.

Proizvođači moraju dokazati da se vrata mogu otvoriti u periodu od najmanje deset minuta pod vodom bez baterijskog napajanja, kao i da električni prozori i dalje mogu funkcionisati.

Ukoliko se ne zadovolje ovi zahtevi, onda proizvođači moraju omogućiti putnicima način da otvore ili razbiju bočne prozore, a sve informacije o tome moraju biti u priručniku koji dolazi uz novo vozilo. Bez tih koraka nova vozila od 2023. godine neće moći dobiti maksimalnu ANCAP ocenu.

Iako se specifični razlog za nove kriterijume ne navodi, ANCAP je ipak pomenuo nedavne vremenske prilike koje su izazvale poplave. Osim toga, jasno je da novi automobili postaju sve kompleksniji zbog elektronskih sistema. To uključuje elektronski kontrolisana vrata i ručice vrata na nekim vozilima, a informacije o tome kako takvi sistemi funkcionišu u situaciji poplave teško je pronaći.

Istraživanja su pokazala da razlika pritiska u unutrašnjosti automobila koji tone i izvan njega može sprečiti otvaranje vrata dok se pritisak ne izjednači. Nažalost, do toga dolazi tek kad se unutrašnjost automobila napuni vodom, tako da putnicima ostaje veoma malo vremena da se spasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu