Stigao je – novi DeLorean FOTO

Povratak automobila iz "Povratka u budućnost".

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2022.

10:33

Stigao je – novi DeLorean FOTO
Foto: DeLorean promo

Budućnost koju nam je u drugom delu tilogije "Back to the Future" prikazao Robert Zemekis je odavno stigla i prošla, a letećih automobila i dalje nema. Ipak, ove 2022. dobili smo nešto drugo – stigao je savremeni DeLorean, kao duhovni naslednik istoimenog sportskog automobila koji je "igrao" ulogu vremeplova na velikom platnu.

DeLorean se zvanično vratio ovog ponedeljka i spreman da prigrli budućnost prelaskom na električni pogon. Novi model je dobio oznaku Alpha5, a inspirisan je naravno legendarnom DeLoreanom DMC-12 s početka osamdesetih godina prošlog veka.
Foto: DeLorean promo
I novi model je poprimio oblik elegantnog kupea sa tradicionalnim vratima koja se otvaraju nagore (gullwing). Automobil je oblikovao Italdesign, a vrata su znatno šira nego kod orginala, jer se kroz isti otvor ulazi i na zadnja sedišta automnobila.

U skladu sa današnjim električnim automobilima, Alpha5 ima velike, aerodinamične točkove i tanka LED svetla napred i pozadi. Priključak za punjenje je na prednjem blatobranu sa vozačeve strane, tako da više nema potrebe da se otvara prtljažnik da bi se pristupilo otvoru za benzin, kao kod DMC-12.

Alpha5 takođe ima dvobojnu završnu obradu i liniju krova koja podseća na automobil koji je postao poznat po trilogiji "Back to the Future".
Foto: DeLorean promo
Unutrašnjost je takođe karakteristična za savremene automobile na struju, sa potpuno digitalizovanom komandnom tablom. Alpha5 ima dva reda, sa po dva pojedinačna sedišta, a gotovo svim funkcijama se upravlja preko ekrana osetljivog na dodir.

Vozač ispred sebe ima široku digitalnu instrument tablu i volan sa ravnim donjim delom. Pristup zadnjim sedištima trebalo bi da bude lak s obzirom na to koliko su široka vrata, ali i na odsustvo B-stuba.
Foto: DeLorean promo
Detalji o električnom pogonskom sistemu nisu saopšteni, ali se navodi da je automobilu potrebno 2,99 sekundi od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat), 0-142 km/h (0-88 mph) samo 4,35 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Baterija je kapaciteta "preko 100 kWh", što je, prema proceni EPA, dovoljno za autonomiju od preko 480 kilometra. Sve ove specifikacije se odnose na bazični model, što sugeriše da su u planu i moćnije verzije.

Električni kupe ima izuzetno nizak koeficijent otpora vazduha od samo 0,23, što ipak nije najbolji rezultat među novim modelima nas truju, s obzirom da je Mercedes postigao Cd od 0,20 sa EQS-om.
Foto: DeLorean promo
Novi DeLorean je dosta veći od svog pretka, sa dužinom od 4.995 mm, širinom od 2.044 mm i visionom od 1.370 mm (kada su vrata zatvorena).

Proizvođač navodi da će se Alpha5 izrađivati u Italiji, dok će pogonski sklop obezbediti dobavljač iz Velike Britanije.
Foto: DeLorean promo
Biće napravljeno samo 88 automobila (simbolično, s obzirom na brzinu od 88 milja na sat, pri kojoj je filmski DeLorean putovao kroz vreme), a sledi i sportski kupe sa V8 motorom.

Ako sve bude po planu, proširena linija novog DeLoreana će uključiti električnu limuzinu, pa čak i SUV sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Nakon javnog debija u avgustu na izložbi automobila u Pebl Biču, u Kaliforniji, DeLorean Alpha5 će ući u proizvodnju 2024. godine. Cena za sada nije poznata,
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: