Hyundai i Rimac razvijaju superautomobil – na vodonik

U jednom od najvećih prelaza u automobilskoj industriji hrvatska kompanija se sve više spominje kao jedan od važnih igrača.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2021.

18:00

Hyundai i Rimac razvijaju superautomobil – na vodonik
lustracija: supergenijalac/Shutterstock

Rimac Automobili sarađuje sa brojnim proizvođačima automobila, a istovremeno radi na razvoju novih proizvoda. Saradnja sa korejskim Hyundaijem traje već nekoliko godina i ulazi u novu fazu.

Hyundai je jedan od retkih proizvođača koji takođe aktivno radi na razvoju pogona na vodonik. Gorivne ćelije imaju jasne prednosti koje zasenjuju i njene nedostatke, a upravo to korejska kompanija naglašava kroz projekat Vodonik talas.

Tako Hyundai tvrdi da će od 2030. godine moći da izjednači cenu vozila na baterije sa onima na vodoniku. To je velika stvar jer je trenutno Hyundai Neko znatno skuplji od Toyote Mirai, pa samim tim i više od električnih vozila.

Prevedeno, nova treća generacija gorivnih ćelija biće 50% jeftinija.Prva instalacija u komercijalna vozila očekuje se 2028. godine, dok će neka radna vozila biti lansirana 2024. godine.

Kako je Hyundaijev šef odela za istraživanje i razvoj otkrio da se ovaj automobil razvija u saradnji sa Rimac Automobiles.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: