Problemi zbog nedostatka delova

Zbog nedostatka elektronskih delova koji se ugrađuju u modele automobila, Revoz iz Novog Mesta je morao da zaustavi proizvodnju u julu na tri nedelje nakon nekoliko zaustavljanja u prvoj polovini godine.

Podeli
Foto: Depositphotos, Gorodenkoff
Foto: Depositphotos, Gorodenkoff

U međuvremenu su radnici bili na čekanju ili na odmoru. Kako je Revoz procenio za agenciju STA, ovogodišnji prekid proizvodnje će se teško nadoknaditi.

Šefica Revozove komunikacijske službe Nevenka Bašek Zildžović je rekla da je u sredu ponovo pokrenuta proizvodnja. Oni će raditi do četvrtka sledeće nedelje, nakon čega će otprilike 2.400 zaposlenih Revoza otići na redovni letnji kolektivni odmor od tri nedelje. Očekuje se da će proizvodnja ponovo početi u ponedeljak, 23. avgusta.

Bašek Zildžović je objasnila da se problemi s snabdevanjem elektronskim delovima već dugo predviđaju i da su povezani sa skokom u upotrebi i prodaji elektronskih uređaja tokom pandemije covida-19. Problem svojih fabrika globalno rešava matični Renault.

Zastoj u proizvodnji će pokušati da nadoknade radom subotom do kraja godine, ali to verovatno neće biti dovoljno za dostizanje prošlogodišnjeg nivoa proizvodnje, kada su proizveli nešto manje od 142.000 vozila, procenio je Revoz.

Radnici na čekanju primaju naknadu plate od 85%, koriste i vlastiti odmor i druga rešenja predviđena Revozovim internim sporazumom.

Bašek Zildžović navodi i da će se za vreme Revozovog kolektivnog odmora u fabrici Novo Mesto izvoditi uobičajeni odn. redovni radovi na održavanju.

Revoz inače radi u dve smene. U otprilike dve trećine, Renault je jedina fabrika koja proizvodi model Twingo, kao i električni Twingo te modele Clio i električne. Dnevno proizvede nešto više od 700 vozila. Zapošljava nešto više od 2.400 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu