Počela proizvodnja novog Nissana Qashqai

Četiri meseca nakon svetske premijere.

Podeli
Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Japanski proizvođač je predstavio je polovinom februara novu, treću generaciju svog najpopularnijeg modela u Evropi.

Nakon ulaganja od čak 400 miliona funti, i u svetlu 35. godišnjice proizvodnje Nissanovih modela u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokrenuta je nova proizvodna linija fabrike u Sanderlendu.

Ovo je izuzetna stvar i za britansku privredu. Naime, otkako je Nissanov krosover predstavljen pre 14 godina, svaki peti automobil proizveden u Velikoj Britaniji upravo je Qashqai.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Od početka prodaje 2007. više od 3,5 miliona kupaca odabralo je Qashqai proizveden u Sunderlandu.

Potreba za radnom snagom dovela je do otvaranja brojnih radnih mesta u britanskim pogonima: 7.000 u fabrikama Nissana, kao i 24.000 radnih mesta u lancu snabdevača na širem području Britanije.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Osim novina na polju dizajna, Qashqai treće generacije je i veći od prehodnika. Duži je za 35 mm, širi za 32 mm, a viši za 25 mm. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 20 mm.

Sve ovo će doprineti da putnici na zadnjim sedištima dobiju više mesta za kolena (28 mm), dok je za vozača i suvozača obezbeđeno dodatnih 15 mm prostora između glave i krova.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Veće dimenzije prate i veliki točkovi, pa su kupcima na raspolaganju alu felne prečnika do 20 inča.

Značajna novina su i "Full-LED matrix" farovi, koji automatski prilagođavaju svetlosni snop u zavisnosti od uslova na putu i saobraćaja iz suprotnog smera.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Kada je reč o opcijama za personalizaciju, u ponudi će biti 11 boja spoljašnjosti i 5 dvojbojnih kombinacija sa krovom u različitoj nijansi od ostatka karoserije.

Novi Qashqai je i praktičniju od odlazećeg modela, s obzirom da je zapremina prtljažnika povećana za 50 litara, pre svega zahvaljujući nešto niže postavljenom podu gepeka i "prepakovanom" zadnjem ogibljenju.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Osim što je unutrašnjost krosovera prostranija, Nissan je značajno poboljšao kvalitet materijala u enterijeru. Manje je tvrde plastike, a mnoge površine su mekše na dodir u odnosu na prethodnu generaciju.

Kada je reč o udobnosti i komforu, među opcijama je i funkcija masaže u prednjim sedištima.

Što se bezbednosti tiče, proizvođač je novi Qashqai opremio poslednjom generacijom ProPilot sistema asistencije, uključujući inovativni vazdušni jastuk koji se aktivira između vozača i suvozača u slučaju udesa.

Motorizacija

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Za početak, Qashqai više neće biti dostupan sa dizel motorom. Umesto toga, Nissan se fokusirao na tehnologiju "blagih" hibrida.

Jedan od takvih je 1.3-litarski turbo-benzinac, obogaćen lakom hibridnom tehnologijom od 12 V. Ovaj motor se može naručiti u dve verzije, slabijom sa 140 KS (103 kW) i 240 Nm i jačom sa 158 KS (116 kW) i 260 Nm.

U obe verzije snaga se standardno prenosi na prednje točkove putem 6-brzinskog manuelnog menjača.

U slučaju snažnije verzije, može se doplatiti i za opcioni CVT automatik, a tada postoji i izbor varijante sa pogonom na sva 4 točka.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Nissan je za novi Qashqai predvideo i e-Power hibridni pogonski sistem, koji se razlikuje se od većine klasičnih hibrida na tržištu po tome što je benzinski motor samo u funkciji generatora električne energije, a ne šalje snagu direktno na točkove.

U Nissanu navode da ovakvo rešenje omogućava da automobil mnogo bolje ubrzava od samog starta, poput čisto električnih modela.

Druga prednost u odnosu na automobile koji imaju samo elektromotor je u tome što vozač neće morati da brine da li će mu se isprazniti baterija ili da li će imati gde da je napuni.

Takođe, umesto da čeka 30-ak minuta na brzom električnom punjaču, može za par minuta da napuni rezervoar benzinom na svakoj pumpi i brzo nastavi putovanje.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Kao generator struje u modelu Qashqai e-Power služi 1.5-litarski benzinski motor, a za pokretanje točkova moćni elektromotor sa 190 KS (140 kW) i 330 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ova varijanta krosovera može se dobiti isključivo sa prednjim pogonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu