Iz ove Škodine fabrike izašlo je 15 miliona automobila

U pogonu Mlada Boleslav automobili se proizvode od 1905. godine.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 05.03.2021.

10:45

Iz ove Škodine fabrike izašlo je 15 miliona automobila
Elektrièni Enyaq iV (Foto: Škoda promo)

Škoda je ovih dana obeležila još jedan značajan jubilej. Sa proizvodnih traka glavne fabrike češke kompanije sišao je 15-milionito vozilo.

Proizvodnja automobila u pogonu Mlada Boleslav datira još od 1905, kada je ta fabrika pripadala kompaniji Laurin & Klement, koje je kasnije postala Škoda Auto.

Osnivači kompanije, Vaclav Laurin i Vaclav Klement, odlučili su da te godine prestanu da prave bicikle i da se fokusiraju samo na izradu motocikala i automobila.
Foto: Škoda promo
U fabrici Mlada Boleslav rođen je i prvi model češke kompanije, Voiturette Type A, a pogonska hala u kojoj je napravljen postoji i danas. Ona je pre nekoliko godina pretvorena u Škodin muzej.

U današnjoj savremenoj fabrici je zaposleno 29.100 ljudi, a trenutno se izrađuje šest modela: Fabia, Scala, Octavia, Kamiq, Karoq i električni Enyaq iV.

Upravo je jedan primerak modela Enyaq iV bio jubilarni 15-milioniti automobil koji je napravljen u pogonu Mlada Boleslav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: