Gunsel B9 predstavljen na sajmu u Istanbulu

Prvi električni auto koji je u potpunosti razvijen i proizveden u (međunarodno nepriznatoj) Turskoj republici Severni Kipar ugledao je svetlost dana u svojoj finalnoj formi tokom sajma MUSIAD EXPO 2020 u Istanbulu.

SN
Podeli
Photo: Gunsel
Photo: Gunsel

Kako piše Autoblog, projekat Gunsel je razvio Univerzitet Bliskog Istoka (NEU) na Severnom Kipru. Rektor osnivača NEU-a, prof. Dr. Irfan Suat Gunsel rekao je da je ovaj projekat bio san za njegovu porodicu. Takođe, ovaj projekat doživljava se kao jedan od najekološkijih koraka na mediteranskom području.

Član Gunselovog odbora Yalvac Akgun rekao je da je električni automobil B9 testirao veliki broj kiparskih Turaka i da su ovi testovi dobili vrlo dobre povratne informacije. Akgun je rekao da će masovna proizvodnja početi 2021. godine za Gunsel B9, te da planiraju da završe i model J9 za dve godine.

B9 je privukao veliku pažnju u Turskoj svojim ekološkim inženjeringom i dizajnom. Poslovni ljudi širom sveta su zainteresovani za projekat Gunsel i pronašli su priliku za direktan kontakt sa automobilskim inženjerima na sajmu u Istanbulu.

B9 je prvi prototip za Gunsel. Ekološki orijentisani automobilski inženjering, dizajn i softver su potpuno razvili kiparski Turci. Gunsel, može da pređe 350 kilometara s jednim punjenjem i da ubrza do 100 km/h za 8 sekundi.

Uz to Gunsel B9 nudi mogućnost regenerativnog punjenja baterija, kao i korišćenje Supercharger punjača sa kojima punjenje traje svega pola sata. Takođe, iz Gunsela tvrde da njihova baterija zadržava više od 90 odsto svog kapaciteta i nakon pređenih 300.000 kilometara.

Iako za sada nema detaljnih informacija očekuje se da će se Gunsel prvo izvoziti u zemlje regiona i balkanske države.

Photo: Gunsel
Photo: Gunsel

Photo: Gunsel
Photo: Gunsel

Photo: Gunsel
Photo: Gunsel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu