Stigao je Yaris sa 260 "konja": Koliko košta novi Toyotin hot hatch FOTO/VIDEO

GR Yaris ima najsnažniji trocilindarski motor na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2020.

10:52

Stigao je Yaris sa 260
Foto: Toyota promo

Toyota je još početkom 2020. predstavila novi mali hot hatch, a trebalo je da prođe gotovo godinu dana da bi ova mala "zujalica" stigla u evropske prodajne salone.

Reč je o jednom od najmoćnijih malih sportskih automobila današnjice.
Foto: Toyota promo
Podsećamo, GR Yaris za pogon koristi 3-cilindarski 1.6-litarski turbo-benzinac koji proizvodi čak 261 KS i 360 Nm maksimlanog obrtnog momenta.

Toyota se pohvalila da je pomenuti motor trenutno najsnažniji fabrički trocilindraš na svetu.
Foto: Toyota promo
Snaga se prenosi na sva četiri točka putem 6-brzinskog manuelnog menjača i Toyotinog permanentnog 4WD pogona.

GR Yaris iz stanja mirovanja do stotke stiže za svega 5,5 sekundi, dok je maksimlana brzina elektronski ograničena na 230 km/h.
Foto: Toyota promo
Pogonski sistem nudi tri režima rada - Normal, Sport i Track, pri čemu raspodela obrtnog momenta po osovinama može biti u odnosu 60:40, 30:70 i 50:50.

Iako je baziran na regularnom Yarisu, GR model se stilski dosta razlikuje od njega, a ima i potpuno drugačiji sistem oslanjanja.

Osim toga, neki delovi karoserije su izrađeni od lakših materijala, kako bi se uštedelo na masi vozila (GR Yaris je težak 1.280 kg).
Foto: Toyota promo
Toyota će kupcima ponuditi i "trkački" Circuit paket, koji uključuje unapređeno ogibljenje i diferencijal sa ograničenim proklizavanjem, set 18-inčnih superlakih alu felni i Michelin Pilot 4s pneumatike.

Osim toga, na raspolaganju je Convenience paket za "civilnu" upotrebu, sa pogodnostima kao što su premijum JBL ozvučenje, satelitska navigacija, parking senzori, ambijentalno osvetljenje, head-up displej...
Foto: Toyota promo
Očekivano, zadovoljstvo uživanja u vožnji jednog ovakvog automobila ne košta malo, pa će zaljubljenici u hot hatch automobile morati da izdvoje najmanje 33.200 evra, koliko iznosi početna cena GR Yarisa u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: