"Mali broj punjača koči prelazak na električna vozila"

Izgradnja mreže punjača za električna vozila na Starom kontinentu zaostaje za prodajom, navodi udruženje proizvođača automobila i upozorava da bi nedostatak infrastrukture mogao da ugrozi prelazak na vozila sa niskim emisijama ugljen-dioksida.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Četvrtak, 29.10.2020.

10:30

Foto: Nissan promo

Prošle godine je u Evropskoj uniji prodato 458.915 električnih i hibridnih vozila, što je preko dva puta više od prodaje u 2017. godini, navodi ACEA.

U istom razdoblju je broj punjača porastao svega 58 odsto, na samo 200.000, piše Index.hr.

"To je potencijalno vrlo opasno jer bismo uskoro mogli dostići tačku u kojoj će se rast prodaje električnih vozila zaustaviti ako potrošači zaključe da jednostavno nema dovoljno punjača ili da moraju predugo da čekaju u redu na brzo punjenje", kaže direktor ACEA, Erik-Mark Huitema.

Uspostaviti razgranatiju infrastrukturu za punjenje na nivou cele EU

Foto: Peugeot promo
Prodaja automobila je ove godine u padu zbog pandemije koronavirusa, ali prodaja električnih i hibridnih modela raste zahvaljujući strožim evropskim standardima o emisiji štetnih jedinjenja, kao i državnim subvencijama i programima podrške oporavku u postpandemijskom razdoblju.

ACEA je pozvala Evropsku komisiju da ubrza planiranu analizu propisa EU o infrastrukturi za punjenje električnih vozila i da odredi obavezujuće ciljeve za zemlje kako bi povećale broj punjača.

Strategija o ekološki čistom prevozu u EU, koja se očekuje krajem godine, "imaće za cilj uspostavljanje razgranatije infrastrukture za punjenje na nivou cele EU i veći broj punjača", rekao je portparol Komisije.

Milion punjača u EU do 2025.

Foto: Mercedes promo
Brisel planira da koristi sredstva EU kako bi pomogao instalaliranje milion javnih stanica za punjenje, koliko će ih po njegovim procenama biti potrebno za 13 miliona elektrifikovanih vozila (EV i plug-in hibrida) na evropskim putevima do 2025. godine.

Nevladine organizacije smatraju da EK mora odrediti prioritetna područja.

"To pre svega znači privatno punjenje u zgradama i poslovnim prostorima u kojima se parkiraju automobili", objasnila je Julia Poliskanova, direktorka za ekološki čista vozila u organizaciji Transport & Environment.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: